Trump és Hillary lemondta pénteki kampányrendezvényeit

InfoRádió / MTI
2016. július 8. 18:55
Az Egyesült Államok két várható elnökjelöltje lemondta a péntekre szervezett valamennyi kampányrendezvényét a dallasi lövöldözés áldozatai iránti kegyelet okán.

Donald Trump Miamiban spanyolajkú közösségek számára szervezett rendezvényt mondott le, Hillary Clinton pedig Pennsylvaniában kampányolt volna, Joe Biden alelnök társaságában.

Trump, a republikánusok valószínű elnökjelöltje közleményében leszögezte: a lövöldözéseket "előre megfontolt szándékkal, megtervezetten, egyeztetve követték el azon férfiak és nők ellen, akik a biztonságunkat óvják". Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje arról beszélt, hogy gyászolja a rendőröket, akiket "akkor gyilkoltak meg, amikor szent kötelességüket végezve védték a békés tüntetőket".

Félretette politikai nézetkülönbségeit Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke és Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselők frakciójának vezetője. Közösen álltak a sajtó képviselői elé, s Ryan azt hangsúlyozta, hogy bár republikánusok és demokraták időnként "szenvedélyesen nem értenek egyet" abban, hogyan lehet biztonságosabbá tenni az országot, de mindannyian azt akarják, hogy érjen véget a gyűlölet és a fegyveres erőszak.

"Ne tévesszük szem elől azt az értékrendet, amely összetart bennünket, s ez a közös emberségünk" - fogalmazott Paul Ryan, Nancy Pelosi helyeslésével kísérve. "Tisztelet, visszafogottság, együttérzés, ha elveszítjük ezeket az alapvető értékeinket, akkor mi marad?" - fogalmazta kérdésbe a véleményét a képviselőházi elnök.