Csiki Tamás: A hitelességet kell demonstrálni a varsói csúcson

InfoRádió
2016. július 8. 13:04
Oroszország képes lenne katonai sikereket elérni a Baltikumban, amire a NATO érdemben reagálni tudna - mondta az InfoRádiónak a közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa.

Csiki Tamás kiemelte: „Oroszország a modernizációval és a hadgyakorlatokkal képes lenne arra, hogy a Baltikumban nagyarányú katonai műveletet hajtson végre, és ott akár sikert érjen el, amíg a NATO szövetséges erőket tudna abba a térségbe csoportosítani.”

Oroszország a kétes külpolitikával, a nukleáris csapásmérés küszöbszintjének a lebegtetésével kényelmetlen helyzetet teremt a NATO számára. Ezért kell megakadályozni, hogy katonai konfliktusig jusson a helyzet – hangsúlyozta a közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa.

Csiki Tamás hozzátette: „előtte kell olyan elrettentő helyzetet kialakítani a térségben, ami elveszi az oroszok étvágyát, hogy akár csak provokáció szintjén is valamilyen konfliktusba, destabilizáló műveletbe kezdjenek ott.”

A közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa szerint a NATO jó úton halad.

„A problémát teljesen még nem sikerült megoldani, ezért a varsói csúcs egyik nagy kérdése az, hogy azt a stratégiai adaptációt, amit 2014-ben megkezdtek, tovább tudják-e vinni. Ehhez az is nagyon fontos, hogy Kelet-Közép-Európa államai a haderejüket modernizálják, amihez a megfelelő katonai költségvetést is biztosítani kell. Politikai, katonai és gazdasági értelemben is a hitelességet kell biztosítani, illetve demonstrálni a varsói csúcstalálkozón” - hangsúlyozta Csiki Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csiki Tamás: A hitelességet kell demonstrálni a varsói csúcson
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást