Putyin aláírta a nemzeti gárda létrehozásáról szóló törvényt

InfoRádió / MTI
2016. július 3. 21:13
A 450 tagú Állami Duma (alsóház) június 22-én fogadta el a vonatkozó törvényjavaslatot, míg a 168 tagú Szövetségi Tanács (felsőház) június 29-én.

Putyin április 5-én jelentette be a teljes nevén Nemzeti Gárda Egységei Szövetségi Szolgálat megalakulását, amelynek az igazgatójává és főparancsnokává az elnök a belügyi csapatokat eddig irányító Viktor Zolotov hadseregtábornokot nevezte ki. Zolotov a többi erőszakszervezet vezetőjéhez hasonlóan kizárólag neki tartozik majd engedelmességgel.

A részben sorozott, részben pedig szerződéses tagokból álló nemzeti gárda több belügyi szervezetet olvaszt magába, átvéve azok feladatköreit.

A gárdisták egyebek között őrizetbe vehetnek és igazoltathatnak orosz állampolgárokat, és elkeríthetnek területeket jogosulatlan tömegmegmozdulások megakadályozására. Rendkívüli helyzetben korlátozhatják járművek és gyalogosok mozgását, illetve állampolgárok járműveit is igénybe vehetik, beléphetne magánlakásokba, és szükség esetén pedig akár fegyvert is alkalmazhatnak.

A nemzeti gárdának mintegy 300 ezer tagja lesz. A liberális ellenzék bírálta létrehozását, mert úgy tekinti, hogy egy, a Putyin szolgálatában álló erőt állítanak fel a nemzeti gárdával. Megfigyelők szerint is a nemzeti gárda elővigyázatossági intézkedés az esetleges kormányellenes tüntetések esetére.