eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sikerült letölteni az adatokat az egyiptomi gép feketedobozából

Sikerült letölteni a májusban lezuhant egyiptomi repülőgép egyik feketedobozából az adatokat, és elkezdődött a felkészülés elemzésükre - adta hírül szerdán a légi katasztrófa oka után nyomozó egyiptomi bizottság.

Az Airbus A320-as repülő Párizsból Kairóba tartva május 19-én a Földközi-tengerbe zuhant fedélzetén 66 emberrel, akik közül senki nem élte túl a katasztrófát. A gép roncsainak egy részét és két, súlyosan megrongálódott feketedobozát egy hónappal később találták meg háromezer méter mélyen a tengerfenéken, és hozták a felszínre.

Az egyiptomi nyomozók a repülőnek abból a feketedobozából nyerték ki e hét szerdára az információkat, amelyek a repülési adatokról árulkodnak. Meglátásuk szerint a készülék a repülőút egészéről rögzítette az adatokat, a párizsi felszállástól kezdve egészen a katasztrófáig.

A másik feketedoboz a pilótafülkében elhangzottakat vette fel. Ezt a dobozt még Franciaországban javítgatják, hogy hozzájuthassanak a hangfelvételhez, amelyen beszélgetéseken túl vészjelzők és egyebek hangjai - például a hajtóművek zaja, annak változásai - is lehetnek, és segíthetnek az oknyomozásban.

Az egyiptomi bizottság közölte azt is, hogy a tengerből felszínre hozott roncsdarabok magas hőmérséklet okozta károsodásról árulkodnak. Ez egybecseng azokkal a műszaki üzenetekkel, amelyeket a repülő ACARS adattovábbító rendszere küldött folyamatosan a földi légiirányításnak a gép rendszereinek működéséről, illetve esetleges meghibásodásáról. Az ACARS füstöt jelzett a pilótafülkéhez közeli mosdóból percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról.

Mindezek alapján szakértők egyre inkább hajlanak arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta, nem pedig terrortett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×