Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Washington meg akarja tiltani katonái családtagjainak a törökországi utazást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok a súlyosbodó biztonsági helyzet miatt meg akarja tiltani az amerikai katonák, polgári alkalmazottak hozzátartozóinak, hogy Törökországba utazzanak - közölte szerdán két amerikai védelmi forrás.

Az Obama-kormány biztonsági okokból márciusban hazarendelte az Iszlám Állam (IÁ) elleni csapásokhoz használt dél-törökországi Incirlik légitámaszponton, valamint más dél-törökországi területeken szolgáló katonák és diplomaták családtagjait. Az intézkedés mintegy 670 embert érintett, ugyanakkor százan közülük Isztanbulban és Ankarában maradhattak.

A források közölték: a kormány most azt tervezi, hogy a jövőben semmilyen törökországi kiküldetés esetén sem engedélyezik a hozzátartozók kiutazását.

Az egyik forrás úgy fogalmazott: az intézkedést már korábban fontolóra vette az amerikai kormány, az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett terrortámadás azonban felgyorsította a döntéshozatalt.

Az amerikai hadseregnek mintegy 2200 katonája és polgári alkalmazottja van Törökországban, közülük 1500-an az incirliki támaszponton.

Azok a hozzátartozók, akik még Törökországban vannak, a korlátozás hatályba lépése után is maradhatnak.

Az amerikai külügyminisztérium kedden figyelmeztette az amerikaiakat a fegyveres csoportok által jelentett növekvő fenyegetésre Törökországban, és eltanácsolta őket az ország déli részeire való utazástól.