eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A közös európai határ- és parti őrség mihamarabbi felállítását sürgették az uniós tagországok állam- és kormányfői

A közös európai határ- és parti őrség mihamarabbi felállítását sürgette az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának első, keddi napján elfogadott zárónyilatkozatában.

A migrációs vitát követően elfogadott zárónyilatkozatban az ülésező uniós vezetők leszögezték, hogy az európai külső határok és a schengeni övezet védelme érdekében az unió és Törökország között létrejött megállapodást teljes körűen be kell tartani, és ki kell egészíteni a nemrégiben elfogadott uniós határ- és parti őrség felállításával már a nyár derekán.

Az uniós tanács a nyugat-balkáni útvonalon elhelyezkedő országok további támogatására kérte a tagállamokat, hogy velük együttműködve hatékonyan tudjanak fellépni az embercsempész-hálózatok, valamint új migrációs útvonalak kialakulása ellen.

Kiemelték, hogy a múlt év végén a máltai Vallettában tartott csúcstalálkozón megfogalmazott nyilatkozatnak megfelelően erősíteni kell az együttműködést a származási és tranzit országokkal a migránsok otthonmaradása érdekében. Ezért az Európai Beruházási Bank hozzájárulásával segíteni kell az észak-afrikai és a nyugat-balkáni országok beruházásainak előmozdítását. Ennek érdekében az ülésező vezetők zárónyilatkozatukban arra kérték az Európai Bizottságot, hogy 2016 szeptemberéig készítsen átfogó, uniós külső beruházási tervet.

Az Európai Tanács megismételte, hogy kész támogatni az új líbiai egységkormányt az ország stabilitásának megteremtése, a migráció megállítása és a terrorizmus elleni harc sikere végett.

A csúcstalálkozón részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Az ülésező vezetőkkel megegyezett a NATO-val folytatandó együttműködés mélyítéséről a közös célok és értékek védelme érdekében.

Az ülésező vezetők hangsúlyozták, hogy a tisztességesebb egységes piac megvalósítása végett új munkahelyek teremtésére, a termelékenység növelésére, és vonzó befektetési környezet biztosítására van szükség. Mindennek érdekében az Európai Tanács arra szólította fel a tagállamokat, hogy az uniós bizottság által javasolt egységes piaci stratégiákat és a cselekvési terveket teljes körűen hajtsák végre 2018-ig.

Az Európai Tanács napirendet fogadott el, amelyben gyors és határozott előrelépést javasol az egységes digitális piac minden érdekelt résztvevője számára.

Az európai digitális stratégia 16 újonnan kidolgozandó végrehajtási kezdeményezést tartalmaz az információkhoz való hozzáférés javítására, a jobb üzleti és igazgatási modellek bevezetésére a tranzakciós költségek csökkenése és a fogyasztási cikkek digitalizálása révén. Az egységes digitális piac új lehetőségeket nyit a gazdaság elektronikus kereskedelmen keresztül történő fellendítésére, és megkönnyíti a vállalkozások számára a megfelelést a közigazgatási és pénzügyi előírásoknak.

A nyilatkozat megemlíti, hogy az Európai Tanács áttekintette a Gazdasági és Monetáris Unió megvalósításáért folytatott munka elért eredményeit, beleértve a bankunió ütemtervét, és további erőfeszítésékre szólított fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×