Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zaklatják az amerikai diplomatákat Ororszországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A The Washington Post szerint Oroszország zaklatja az amerikai nagykövetségek diplomatáit és azok családtagjait szerte Európában. Az InfoRádió által felkeresett szakértő életszerűnek nevezte az amerikai lap értesülését.

A The Washington Post terjedelmes cikkben számolt be az amerikai külügyminisztérium egyik - meg nem nevezett - szóvivőnőjére hivatkozva arról, hogy bár John Kerry külügyminiszter már az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint is megkérte, hogy állítsa le az amerikai diplomaták zaklatásának gyakorlatát, mégsem történt változás.

A cikk értelmében a komolyabb zaklatások két évvel ezelőtt, az orosz-ukrán konfliktus nyomán, Oroszországgal szemben hozott amerikai szankciók után kezdődtek. Az Oroszországba és európai fővárosokba akkreditált amerikai nagykövetek ezt követően arról panaszkodtak, hogy – feltételezésük szerint – az orosz titkosszolgálat emberei rutinszerűen követték őket és családtagjaikat, hívatlanul megjelentek fogadásaikon vagy egyéb rendezvényeiken, és riportereket fizettek le azért, hogy negatív történeteket írjanak róluk.

Néhány esetben azonban éjjel törtek rá a diplomatákra oroszok, majd összetolták a bútorokat vagy bekapcsolták a televíziót és távoztak. Az egyik diplomata jelentése szerint egy hívatlan éjjeli orosz látogató még oda is piszkított a nappalija szőnyegére.

A Moszkvába akkreditált amerikaiaknak rendszeresen kiszúrják autóabroncsait, ám Michael McFaul volt moszkvai nagykövet arról írt az egyik jelentésében, hogy az orosz kormány által fizetett tüntetők üldözték, iskolába igyekvő gyermekeit pedig az orosz titkosszolgálat emberei követték.

Póti László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója életszerűnek minősítette a diplomaták panaszait, ám úgy vélte, hogy kellően felkészültek ahhoz, hogy ne lehessen őket ilyen eszközökkel megfélemlíteni.

"Azt is kell látni, hogy mondjuk az ukrán válság kapcsán már az év eleje óta nagyon intenzív orosz-amerikai párbeszéd folyik valószínűleg részleges sikerrel már. Orosz oldalról nem a konfrontáció maximális kiélezése, hanem a tárgyalások mellett a nyomás-gyakorlásnak ez a klasszikusnak mondható formája is valószínűleg intenzívebb lett, mint egy átlagos, politikailag kevésbé turbulens időben."

A washingtoni orosz nagykövetség a The Washington Post megkeresésére hallgatólagosan elismerte a zaklatások tényét, de azokat – anélkül, hogy konkrétumokat említett volna – az Egyesült Államok provokációival és az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő orosz diplomatákkal való rossz bánásmóddal magyarázta.