eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Zaklatják az amerikai diplomatákat Ororszországban

A The Washington Post szerint Oroszország zaklatja az amerikai nagykövetségek diplomatáit és azok családtagjait szerte Európában. Az InfoRádió által felkeresett szakértő életszerűnek nevezte az amerikai lap értesülését.

A The Washington Post terjedelmes cikkben számolt be az amerikai külügyminisztérium egyik - meg nem nevezett - szóvivőnőjére hivatkozva arról, hogy bár John Kerry külügyminiszter már az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint is megkérte, hogy állítsa le az amerikai diplomaták zaklatásának gyakorlatát, mégsem történt változás.

A cikk értelmében a komolyabb zaklatások két évvel ezelőtt, az orosz-ukrán konfliktus nyomán, Oroszországgal szemben hozott amerikai szankciók után kezdődtek. Az Oroszországba és európai fővárosokba akkreditált amerikai nagykövetek ezt követően arról panaszkodtak, hogy – feltételezésük szerint – az orosz titkosszolgálat emberei rutinszerűen követték őket és családtagjaikat, hívatlanul megjelentek fogadásaikon vagy egyéb rendezvényeiken, és riportereket fizettek le azért, hogy negatív történeteket írjanak róluk.

Néhány esetben azonban éjjel törtek rá a diplomatákra oroszok, majd összetolták a bútorokat vagy bekapcsolták a televíziót és távoztak. Az egyik diplomata jelentése szerint egy hívatlan éjjeli orosz látogató még oda is piszkított a nappalija szőnyegére.

A Moszkvába akkreditált amerikaiaknak rendszeresen kiszúrják autóabroncsait, ám Michael McFaul volt moszkvai nagykövet arról írt az egyik jelentésében, hogy az orosz kormány által fizetett tüntetők üldözték, iskolába igyekvő gyermekeit pedig az orosz titkosszolgálat emberei követték.

Póti László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója életszerűnek minősítette a diplomaták panaszait, ám úgy vélte, hogy kellően felkészültek ahhoz, hogy ne lehessen őket ilyen eszközökkel megfélemlíteni.

"Azt is kell látni, hogy mondjuk az ukrán válság kapcsán már az év eleje óta nagyon intenzív orosz-amerikai párbeszéd folyik valószínűleg részleges sikerrel már. Orosz oldalról nem a konfrontáció maximális kiélezése, hanem a tárgyalások mellett a nyomás-gyakorlásnak ez a klasszikusnak mondható formája is valószínűleg intenzívebb lett, mint egy átlagos, politikailag kevésbé turbulens időben."

A washingtoni orosz nagykövetség a The Washington Post megkeresésére hallgatólagosan elismerte a zaklatások tényét, de azokat – anélkül, hogy konkrétumokat említett volna – az Egyesült Államok provokációival és az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő orosz diplomatákkal való rossz bánásmóddal magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×