Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Michelle Obama a lányok oktatásáért kampányolt Marokkóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Michelle Obama amerikai first lady Meryl Streep amerikai és Freida Pinto indiai színésznők társaságában a nők oktatásáért folytatott kampánya keretében fiatal tinédzserkorú lányokkal találkozott kedden Marokkóban, ahol az alapfokú oktatás után mindössze a lányok 36 százaléka tanul tovább.

Barack Obama amerikai elnök neje és az oktatásért ugyancsak régóta síkra szálló hírességek egy tucatnyi fiatal lánnyal közösen vitatták meg azokat a kihívásokat, amelyekkel az oktatás folytatása érdekében a diáklányoknak meg kell küzdeniük.

A Fehér Ház kedden bejelentette, hogy a "Let Girls Learn" (Engedjétek tanulni a lányokat) nevű kezdeményezést, amelyet 2015 márciusában indított el az elnöki pár, Marokkóra is kiterjesztik.

A közlemény szerint a Millennium Challenge Corporation amerikai segélyszervezet az amerikai és a marokkói kormánnyal együttműködésben csaknem 100 millió dollárt fektet az észak-afrikai ország középfokú oktatási rendszerének átalakításába. Ezen felül a USAID amerikai segélyszervezet 400 ezer dollárt fordít öt új leánykollégium létrehozására, hogy javítsák a vidékről származó lányok továbbtanulási lehetőségeit.

Michelle Obama a fórumon azt mondta, alig várja, hogy további hangok csatlakozhassanak a lányok oktatási lehetőségeiről szóló párbeszédhez. Hozzátette, világszerte 62 millió fiatal lánynak nincs lehetősége a tanulásra, a forráshiánytól kezdve a kulturális normákig számos ok miatt.

A first lady két lánya, Sasha és Malia ugyancsak csatlakozott anyjukhoz a dél-marokkói Marrakesben, a rendezvényen azonban nem vettek részt. A család kedd este egy hagyományos iftáron - a ramadán, az iszlám szent böjti hónapja idején szokásos böjttörő vacsorán - vesz részt VI. Mohamed marokkói király feleségével, Lalla Szalma hercegnővel.