eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel: elég erős az EU, hogy kibírja a britek kilépését

Nagy-Britannia várható kilépése ellenére az Európai Unió megőrzi mindazokat a történelmi jelentőségű vívmányokat, amelyeket elért - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a német parlament előtt felszólalva.

Kijelentette, az unió elég erős ahhoz, hogy leküzdje mindazokat a nehézségeket, amelyekkel az Egyesült Királyság távozása (Brexit) jár.

Merkel sürgette, hogy a tagországok tegyenek lépéseket a megmaradó unió összetartásának fokozására, Londont pedig arra figyelmeztette: ne reménykedjen egyes uniós előnyök megőrzésében a kilépést követően.

"Biztosítani fogjuk, hogy a tárgyalásokat ne a mazsolázgatás elve alapján vezessék" - szögezte le a kancellár. "Aki ki akar lépni az EU-családból, az nem várhatja el, hogy minden kötelezettség megszűnjön, miközben a privilégiumok megmaradnak" - hangsúlyozta.

Merkel azt is kiemelte, hogy London a Brexitet követően is fontos partner marad - például a NATO-ban -, és a német-brit kapcsolatokat "barátsággal" ápolják tovább. "Ez azonban egyáltalán nem áll semmilyen ellentétben azzal, ha Németország és az EU a tárgyalásokat a saját érdekei szerint vezeti" - mutatott rá.

A kancellár azt is megerősítette, hogy semmilyen egyeztetések nem lesznek addig, amíg London hivatalosan be nem jelenti kilépési szándékát.

Az EU-ban maradó 27 tagállamtól Merkel az egység megtartását követelte. "Most előre kell tekinteni, és arra kell feltenni mindent, hogy a helyes következtetéseket vonjuk le, és minden szükséges döntést meghozzunk" - mondta a kancellár. Hozzátette, hogy minden olyan javaslatot üdvözöl, amely a huszonhetek Európáját egységként vezeti ki ebből a válságból. "Ezzel szemben minden javaslatnak, amely az Európát csorbítani próbáló, széthúzó erőknek kedvez, beláthatatlan következményei lennének mindnyájunk számára" - szögezte le.

A német kancellár fontosnak mondta, hogy a brit kérdés mellett az EU ne feledkezzen meg a többi nagy kihívásról, köztük a nemzetközi menekültválságról sem.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×