Inforádió

Meghallgatom Élő adás

EU-csúcs a brit népszavazás következményeiről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazás következményeit vitatják meg kedden kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam-, illetve kormányfői Brüsszelben.

Kedden huszonnyolcas körben tanácskoznak az uniós vezetők, a vacsoránál David Cameron brit miniszterelnök várhatóan ismertetni fogja a múlt csütörtöki referendum végeredményét és a nagy-britanniai helyzetet. Cameron hétfőn azt közölte, hogy nem fogja a csúcson hivatalosan bejelenteni a szigetország kilépési szándékát, amivel megkezdődne a kilépésig hátralévő kétéves időszak.

Az Európai Tanács csúcstalálkozójának keddi napján a migrációs válság kezelésének kérdéseiről, az egységes belső piacról, valamint a NATO-val való együttműködés fokozásáról is egyeztetni fognak a résztvevők. Ezen a vitán a tervek szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz.

Szerdán már csak a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői maradnak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a britek kilépésének következményeiről és a kiválási folyamatról egyeztessenek. Emellett a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak.

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt Brüsszelbe utazik, ahol többféle összetételben üléseznek az EU állam- és kormányfői - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.

A miniszterelnök programja délután egy órakor a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt értekezletén kezdődik a brüsszeli Királyi Akadémia épületében, amit a visegrádi országok kormányfőinek rövid egyeztetése követ.

Délután négy órakor veszi kezdetét az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács munkaülése még a brit miniszterelnök részvételével, aki azonban a szerdai munkareggelin már nem lesz ott - tájékoztatott az előzetes programról Havasi Bertalan.