eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Új operaházat és nemzeti könyvtárat kapott Athén

Ultramodern operaházzal és nemzeti könyvtárral gazdagodott a görög főváros; a Renzo Piano olasz sztárépítész tervezte épületeket pénteken adták át Athén tengerparti elővárosában, egy más intézményeket is magába foglaló hatalmas "kulturális parkban".

A 600 millió eurós (190 milliárd forint), 20 hektáron elterülő kulturális beruházást a Sztavrosz Niarkhosz néhai görög hajómágnás családja által létrehozott alapítvány finanszírozta. A telket az állam bocsátotta az alapítvány rendelkezésére, a rajta épült kulturális intézményeket a kormány működteti.

A parkot uraló új athéni operaházban 400 néző fér el egyszerre. A kétmillió kötet befogadására képes új nemzeti könyvtárban nyer elhelyezést 700 ezer, jelenleg állami raktárakban heverő könyv.

Az átadást nagyszabású kulturális rendezvényekkel ünneplik a hétvégén, majd a park újra bezár, hogy régi belvárosi épületükből odaköltözhessenek az új intézmények.

Renzo Piano azt mondta, hogy az általa tervezett napfényes épületek, amelyek egy tengerbe ömlő csatorna mentén állnak, "a Mediterráneum költői karakterét idézik". "A szépségre mindenkinek szüksége van, különösen a nehéz pillanatokban" - jelentette ki az építész.

Az új kulturális park célja reményt nyújtani a válság sújtotta országnak - mondta a pénteki avatón Andreasz Drakopulosz, az alapítvány társelnöke.

A teljesen 2017-re elkészülő komplexum létesítményeit az állam fogja működtetni, de ha jól gazdálkodik, az alapítvány is segíteni fog - mondta a társelnök, célozva a más állami projektek megvalósulását kísérő problémákra.

Az 1996-ban életre hívott alapítvány eddig 300 millió euróval segítette civil szervezetek azon tevékenységét, amely a 2010-ben kitört válság következményeinek enyhítésére irányul.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×