eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla

Napirenden az újabb skót függetlenségi népszavazás

Ismét napirendre került a népszavazás Skócia függetlenségéről annak nyomán, hogy a brit EU-tagságról tartott referendumon a brit lakosság többsége a kilépésre voksolt - mondta pénteken a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon a skót kormány edinburghi központjában felolvasott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Skócia lakosságának nagy többsége a bennmaradásra adta voksát. Felidézte: a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) választási programjában szerepelt, hogy a skót kormány fenntartja az újabb függetlenségi népszavazás jogát, ha Skóciát arra kényszerítik, hogy akarata ellenére távozzon az EU-ból. Ez a helyzet most előállt, ezért ismét napirendre került a függetlenségi népszavazás - mondta a skót kormányfő.

Hozzátette: ha a skót parlament úgy dönt, hogy az újabb függetlenségi referendum a skót EU-tagság megőrzésének legjobb vagy egyetlen lehetséges módja, akkor e népszavazást a brit kilépés feltételeiről tartandó tárgyalások két évben meghatározott időtartama alatt meg kell tartani.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek.

Nicola Sturgeon pénteki nyilatkozatában kijelentette: minden lehetséges módon érvényt kíván szerezni a skót nép által az EU-népszavazáson kifejezésre juttatott akaratnak, és ennek jegyében arra törekszik, hogy biztosítsa Skócia további tagságát az Európai Unióban és az EU egységes belső piacán.

A skót kormány a lehető leghamarabb közvetlen tárgyalásokat kíván kezdeni az Európai Unió intézményeivel, az Európai Tanács elnökével és az EU tagországaival - mondta a skót kormányfő.

Hozzátette: a hétvégén személyesen veszi fel a kapcsolatot az összes EU-tagállam vezetőivel, akiknek egyértelművé akarja tenni, hogy Skócia a további EU-tagságra szavazott. Nicola Sturgeon közölte: a skót EU-tagság fenntartásának minden lehetséges módjáról tárgyalni kíván az uniós partnerekkel.

Az EU mindazonáltal már az első skóciai függetlenségi népszavazás előtt egyértelművé tette, hogy a függetlenség elnyerése esetén sem lenne garantált Skócia felvétele önálló országként az unióba.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke a 2014-es skót referendum előestéjén a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: Skóciának új csatlakozási kérelmet kellene benyújtania, és ezt az összes többi tagállamnak egyhangúlag jóvá kellene hagynia. Barroso annak idején erőteljes kétségeinek adott hangot e jóváhagyás esélyeivel kapcsolatban, kevéssé burkolt utalásokat téve arra, hogy a saját szeparatista mozgalmaikkal küszködő EU-tagállamok nemigen látnának szívesen egy olyan új tagországot, amelyik egy másik országból vált ki.

Pénteken a Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje is népszavazást helyezett kilátásba "az ír sziget egyesítéséről", arra hivatkozva, hogy Észak-Írország lakosságának többsége is az EU-tagságra szavazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×