eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ferenc pápa Örményországba látogat

Az 1915 és 1916 közötti népirtás túlélőinek leszármazottjaival találkozik Ferenc pápa a péntektől vasárnapig tartó örményországi útja során, amely az első állomása lesz az egymással háborúban álló kaukázusi államokat érintő pápai körútnak.

Az olasz sajtó megfogalmazása szerint az "első keresztény nemzethez" utazik el Ferenc pápa, hiszen Örményországban a kereszténységet 301-ben minősítették államvallássá. A hívők több mint kilencven százaléka az úgynevezett örmény apostoli egyház tagja, amelyet II. Karekin katholikosz vezet. A Vatikán által közölt program szerint Ferenc pápa pénteken magyar idő szerinti kora délután érkezik meg Örményországba. Az első állomása a főváros Jerevántól tizennyolc kilométerre levő Ecsmiadzin az örmény apostoli ortodox egyház székhelye lesz, amelynek székesegyházában misét mutat be.

Szombaton a katolikus egyházfő az örmény népirtás áldozatainak emlékére emelt Citernakaberd Emlékhelyre látogat majd el. Itt először gyerekekkel találkozik, akik a népirtás emléktárgyait adják át neki, majd virágkoszorút helyez el, és imádkozik az áldozatokért. Az emlékhelyen Ferenc pápa egy fát is elültet, valamint találkozik az 1915-ös népirtás túlélőinek mintegy tíz leszármazottjával, akiknek rokonait egykor XV. Benedek pápa a Róma közeli Castel Gandolfo pápai rezidenciáján fogadta be. Ezt követően Ferenc pápa a második legnagyobb örmény városnak számító Gjumriban, ahol jelentős számú római katolikus él, felkeres egy árvaházat, szombat este pedig Jerevánban a békéért imádkozik. A katolikus egyházfő látogatásának egyik legjelentősebb pillanata vasárnap lesz, amikor az örmény kereszténység jelképes helyszínének számító Khor Virap volt erődbörtönéből, ahol egykor Megvilágosító Szent Gergelyt tartották fogva, Ferenc pápa ás II. Karekin két galambot röptet fel a béke és a megbékélés jeleként a török területen levő Ararát-hegy irányába.

Az örményországi program vatikáni bemutatásakor Federico Lombardi szentszéki szóvivő kitért arra, hogy Ferenc pápa tavaly áprilisban a Szent Péter bazilikában bemutatott misén a 20. század első népirtásának nevezte az 1915-1916-ban történteket. Lombardi atya azonban a sajtótájékoztatón nem használta a népirtás szót, amelyet az örmény Metz Yeghem (Nagy Baj) kifejezéssel helyettesített, és a szóvivő kiemelte, hogy Ferenc pápa a kezdeti tervekkel ellentétben nem ír alá nyilatkozatot az örmény katholikosszal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×