Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A németek és a franciák már keresik a megoldást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy rugalmasabb Európai Unióról szóló tervezetet kíván bemutatni a német és a francia külügyminiszter az Európai Unió alapító tagjainak szombaton - derült ki pénteken diplomáciai forrásokból, miután Nagy-Britannia az EU-ból való kilépésre (Brexit) szavazott.

Frank-Walter Steinmeier német külügyi tárcavezető a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak (FAS) úgy nyilatkozott, Európának most iránymutatásra van szüksége, Németország és Franciaország ezért pedig különösen felelősséggel tartozik.

Ennek fényében Steinmeier és francia kollégája, Jean-Marc Ayrault szombaton Berlinben közös tervezetet kíván terjeszteni az EU négy további alapító tagorszűgának - Belgium, Luxemburg, Hollandia és Olaszország - külügyminiszterei elé.

A dokumentumban egy olyan "rugalmas Európa" tervét vázolták fel a tárcavezetők, amely több teret adna azoknak a partnerországoknak, aki az integráció további lépéseit nem akarják vagy nem tudják véghezvinni.

"Németország és Franciaország sajnálattal veszi tudomásul, hogy a brit nép az EU-ból való kilépés mellett döntött" - idézte a tervezetet a FAS. A Brexitre tekintettel "közös kötelesség azon dolgozni, hogy hasonló fejlemény Európa más részein ne ismétlődhessen meg" - szögezte le a francia és a német külügyminiszter.

A két ország a tervezetben saját magát olyan "sorsközösségként" határozta meg, amely a kül- és belbiztonság terén, a menekültpolitika, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás területén is európai megoldásokat szorgalmaz.

A külügyminiszterek úgy vélték, a tanácstalanság és a tétlenség ugyanolyan keveset használ az EU-nak, mint az, ha egész egyszerűen napirendre tér az európai közösség a történtek felett.