Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több tízezren vonultak Párizs utcáira

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több tízezren vonultak csütörtökön Párizs utcáira a tervezett munkaerőpiaci reformok elleni tiltakozásul; a késő délutánig békésen zajló rendezvényt megelőzően a francia rendőrség 85 embert előállított.

A szervezők becslései szerint 60 ezren, míg a rendőrség szerint 20 ezren vettek részt a tüntetésen.

A hatóságok a korábbi demonstrációkon történt erőszakos incidensekre hivatkozva előző nap először betiltották, majd pár órával később mégis engedélyezték a szakszervezetek által meghirdetett tüntetést.

A biztonsági erők óriási készültségben várták a meghirdetett tiltakozást, és legalább 85 embert előállítottak, legtöbbjüket amiatt, mert lövedékként használható tárgyakat találtak náluk.

A szakszervezetek és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egyeztetései értelmében nem az eredeti, hanem rövidített útvonalon vonulnak a tüntetők a Place de la Bastille-tól a Szajna partjáig.

A demonstrálók az 1,6 kilométeres útvonalon tűző napsütésben meneteltek, énekeltek és olyan szlogeneket énekeltek, mint "nincs módosítás, nincs tárgyalás: vonjátok vissza a törvényt!"

Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök napok óta figyelmeztetett, hogy betilthatják a megmozdulást, mert a június 14-i tüntetésen erőszakos incidensek is történtek. Franciaországban a novemberi terrortámadások óta rendkívüli állapot van érvényben, amely alapján korlátozható a gyülekezési jog.

Párizson kívül több más francia városban is demonstrációkat tartottak csütörtökön.

A szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak a kormányzat munkaerő-piaci reformtervei ellen, melyekkel rugalmasabbá szeretné tenni a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt, s megkönnyítené a kirúgásokat.