eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több tízezren vonultak Párizs utcáira

Több tízezren vonultak csütörtökön Párizs utcáira a tervezett munkaerőpiaci reformok elleni tiltakozásul; a késő délutánig békésen zajló rendezvényt megelőzően a francia rendőrség 85 embert előállított.

A szervezők becslései szerint 60 ezren, míg a rendőrség szerint 20 ezren vettek részt a tüntetésen.

A hatóságok a korábbi demonstrációkon történt erőszakos incidensekre hivatkozva előző nap először betiltották, majd pár órával később mégis engedélyezték a szakszervezetek által meghirdetett tüntetést.

A biztonsági erők óriási készültségben várták a meghirdetett tiltakozást, és legalább 85 embert előállítottak, legtöbbjüket amiatt, mert lövedékként használható tárgyakat találtak náluk.

A szakszervezetek és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egyeztetései értelmében nem az eredeti, hanem rövidített útvonalon vonulnak a tüntetők a Place de la Bastille-tól a Szajna partjáig.

A demonstrálók az 1,6 kilométeres útvonalon tűző napsütésben meneteltek, énekeltek és olyan szlogeneket énekeltek, mint "nincs módosítás, nincs tárgyalás: vonjátok vissza a törvényt!"

Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök napok óta figyelmeztetett, hogy betilthatják a megmozdulást, mert a június 14-i tüntetésen erőszakos incidensek is történtek. Franciaországban a novemberi terrortámadások óta rendkívüli állapot van érvényben, amely alapján korlátozható a gyülekezési jog.

Párizson kívül több más francia városban is demonstrációkat tartottak csütörtökön.

A szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak a kormányzat munkaerő-piaci reformtervei ellen, melyekkel rugalmasabbá szeretné tenni a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt, s megkönnyítené a kirúgásokat.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×