Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hosszú éjszakára készül egész Európa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar idő szerint csütörtökön 23 órakor zárul az a történelminek nevezhető népszavazás, melyen a brit választók arról döntenek, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e. 382 választókerületben egyesével, kézzel számolják majd össze a leadott szavazatokat, 46,5 millió ember voksolhat, és külön-külön jelentik az eredményeket az éjszaka folyamán, melyeket végül összesítenek.

Mindkét tábor egyetért abban, hogy a részvételi arány kulcsfontosságú lesz. Erről csütörtökön 23:30-kor várhatóak az első adatok. A teljes részvételi arány várhatóan péntek reggel 5 óra körül válik majd ismertté.

A tavalyi parlamenti választáson a választásra jogosultak 66 százaléka ment el szavazni. Abban egyetértés van a két táborban, hogy ha ennél jóval kevesebben mennek el szavazni, az a kilépést támogatóknak kedvez, mert az ő szavazási hajlandóságuk magasabb.

Az első eredmények Sunderlandből várhatóak, éjfél után, ahol az átlagnál idősebb és szegényebb a lakosság, és inkább a kilépés felé hajlanak. Ha itt nem tud jelentős előnyt szerezni a Brexit-tábor, akkor várhatóan máshol sem kerülnek döntő többségbe. Ugyanígy, Kelet-Anglia jellemzően a kilépés pártján áll, de ha onnan mégis szoros eredmények jönnek, akkor a többség országos szinten az előrejelzések dacára előreláthatólag a bennmaradás felé fog mozdulni. Eldöntheti a minden előrejelzés szerint szoros szavazást az is, hogy az ellenzékben lévő Munkáspárt támogatói közül mennyien mennek el szavazni.

Skócia viszont hagyományosan EU-párti, így ha onnan érkeznek majd mégis szoros eredmények, az a bennmaradást támogatók számára rossz hír, mert az ország többi részén a kilépést támogatók kerülhetnek többségbe.

A várakozások szerint az első eredmények a bennmaradásra szavazók előnyét mutatják majd, a Brexitre leadott voksok aránya pedig hajnali 4 és 5 körül válik véglegessé. Az Open Europe konzervatív brit elemző központ szerint, 4.30-ra a legtöbb kilépést támogató választókörzet bejelenti majd a helyi eredményt, így ha addigra nem szereznek többséget, akkor ez várhatóan már később sem fog sikerülni.

A brit műsorszolgáltatók nem készülnek exit-poll felmérésekkel, mert túl nagy a kutatások hibahatára, így nem lenne értelme felmérést készíteni. Nap közben viszont több, telefonon és interneten készített felmérés eredményét közzéteszik majd.

A népszavazás eredményét hat héten belül bíróságon lehet megtámadni, de a választási bizottság szerint az összes szavazat újraszámlálására a szabályok nem adnak lehetőséget. A voksokat csak helyi szinten lehet újraszámoltatni, ha konkrét problémát észlelnek. Az illetékesek nem számítanak arra, hogy pusztán a szoros eredmény miatt bárki bárhol újraszámolást kér majd.