eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szakértő: megváltoztathatatlannak tűnik az amerikai fegyvertartási törvény

A hagyományok és a politikai erőviszonyok miatt megváltoztathatatlannak tűnik az Egyesült Államok fegyvertartási törvénye - mondta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli adásában Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Mint mondta, a fegyvertartás évszázados jogát az alkotmány első tíz kiegészítésének egyike rögzíti, így az "szent dolognak számít", a módosításhoz minősített többségre volna szükség, amivel egyik párt sem rendelkezik a szenátusban; ez a legfőbb akadálya jelenleg bármiféle változtatásnak.

Hozzátette: jelentős anyagi erőforrásokkal és komoly beágyazottsággal rendelkezik az a fegyverlobbi, amelyik képes befolyásolni a választás eredményét olyan államokban, ahol szoros a demokrata és a republikánus jelölt közötti verseny.

Hangsúlyozta azt is: az Egyesült Államokban nem szigorúan pártállás szerint különülnek el a fegyvertartással kapcsolatos álláspontok.

Ugrósdy Márton megjegyezte: a közvélemény inkább arra hajlik, hogy legyenek szigorítások, például a terrorizmussal kapcsolatba hozottak vagy az értelmi sérültek ne szerezhessenek fegyvert, de a politika és a fegyverlobbi "nem megy ez után".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×