Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen a hangulat Londonban egy nappal a brit kilépési népszavazás előtt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Óriási lehetőségek várnak a teljesen függetlenné váló Egyesült Királyságra" - hirdeti címoldalán a Brexitet szorgalmazó, tekintélyes napilap, a Daily Telegraph. Amire az Uniós tagság megőrzését szorgalmazó esti újság, az Evening Standard a londoni polgármester figyelmeztetését harsogja válaszul: "A kilépést, a megszavazása után nem lehet többé visszacsinálni!"

Mindkét tábor a legnyomósabb érveit veti be a brit népszavazás finisében. Immár a Nagy-Britanniába bevándorló munkaerő ügye is a párharc kiemelkedő jelentőségű eszközévé vált.

Chris Grayling kabinet-miniszter szerint meg kell fékezni a beözönlést, mert különben egész Dél-Kelet Anglia jellege eltorzulhat. Neki sem tetszik a brit Függetlenségi Párt, a UKIP plakátja, ami mindenféle fajta migránsok véget nem érő sorát ábrázolja. Ezt idegengyűlölőnek tartja. De hangsúlyozza, hogy a bevándorló százezrek tömege összeroskasztja a brit iskolarendszert és az egészségügyi ellátást. Az Unió által biztosított szabad munkavállalási lehetőségek tönkreteszik Angliát.

A londoni polgármester ellenvetésként egyrészt arra mutat rá, hogy a kétségtelenül mutatkozó bajokat a kormány küszöbölhetné ki, nagyobb anyagi ráfordítással, másrészt arra, hogy a bevándorló tömegeket Anglia akkor se tudná feltartóztatni, ha kilépne az Európai Unióból. Az Unióból érkezők egyébként is szorgos munkásemberek, nem szociális segélyen élnek, hanem dolgoznak és adóznak.

Most, hogy az utolsó pillanatokban igencsak kiegyenlítetté vált a két tábor közötti vetélkedés, nagyon nagy súllyal esik a latba a világhírű gazdasági szakértő, Nouriel Roubini véleménye, aki szerint Brexit esetén recesszióba süllyedne a brit gazdaság.