eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Borhi László: Trumpnak nem lesz fontos a régiónk

Borhi László: Trumpnak nem lesz fontos a régiónk

A magyar-amerikai kapcsolatok kutatója szerint megválasztása esetén Donald Trump számára nem lesz fontos a kelet-európai régió. Borhi László történész az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az amerikai republikánus pártiak várható elnökjelöltjének terveiről.

Az amerikaiaknál természetes a hazaszeretet. Megszokott, hogy a legtöbb házon kint van az amerikai zászló. Azonban Donald Trumpnál ez már kezd negatívvá válni – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Borhi László történész, a magyar-amerikai kapcsolatok kutatója.

Negatívan definiálódni, tehát meg kell védeni magunkat az iszlám vallást valló emberektől, a mexikóiaktól és ez már kezd kevéssé rokonszenvessé válni, holott biztos, hogy van rezonanciája.”

Az Indiana Egyetem docense szerint az amerikai republikánus pártiak várható elnökjelöltje számára megválasztása esetén kevésbé lesz fontos Kelet-Európa.

Elképzelhető, hogy Trump alatt tovább értékelődik le. Lehet, hogy azt fogja mondani, hogy nem olyan nagy baj, ha az oroszok nagyobb szerepet vállalnak, merthogy ez az orosz birodalom perifériája volt régebben, mit akarunk mi ott, az amerikai biztonságot nem érinti, hogy mi történik ebben a régióban.”

A történész elmondta, hogy a bevándorlás miatt Donald Trump a kampányban is kiemelten foglalkozik Mexikóval. Az Egyesült Államokkal közös határára még fal építését is kilátásba helyezte. Az elnökjelölt így a külpolitikai fókuszát is Közép- és Dél-Amerikára helyezte.

Mexikó, Közép-Amerika, Latin-Amerika, Kína lesz fontos Trump számára. A standard szövetségese, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország biztosan maradni fog, bár már felvetette, hogy kell-e a NATO.”

A republikánusok várható elnökjelöltje bejelentette, hogy a bűnüldöző szerveknek származás szerinti szigorú nyilvántartást kellene vezetniük, a bűnmegelőzés eszközeként.

Nem sokkal később elhagyta Trump csapatát Corey Lewandowski kampánymenedzser és az Apple – az elnökjelölt nézetei miatt – nem támogatja a republikánusokat az idei elnökválasztáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×