eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szijjártó Péter: az Európai Unió és Magyarország érdeke megegyezik

Az Európai Unió és Magyarország érdeke megegyezik abban, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozása előtt hétfőn, az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Szijjártó Péter elmondta: Nagy-Britannia kilépése az Európai Uniót gazdaságilag és politikailag is rendkívüli módon meggyengítené, hiszen a szigetország Európa második, a világ ötödik legnagyobb és legerősebb gazdasága.

"Az Európa jövőjéről folytatott uniós vita során a britek számos olyan gondolatot képviselnek, amelyek, ha nem jelennek meg hangsúlyosan, akkor a vita Magyarország szempontjából rossz irányt fog venni" - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar és a brit álláspontok megegyeznek például abban, hogy a nemzeti parlamentek szerepét erősíteni kell. Az uniót érő válságok is azt a tanulságot hozták magukkal, hogy a fontos és gyors döntések meghozatalához szükséges tudás alapvetően nemzetállami szinten van jelen - hangsúlyozta.

Ezt mutatja, hogy tagállamokat és a tagállami döntéshozatali jogosultságokat meg kell erősíteni, mivel ha újabb és erősebb döntési jogokat helyzenénk Brüsszel szintjére, az ellentétes lenne úgy az Európai Unió, mint Magyarország érdekeivel - szögezte le.

Mivel ezt az álláspontot Nagy-Britannia képviseli leghangsúlyosabban, Magyarországnak az az érdeke, hogy a britek az unió belül maradjanak.

Ez indokolja a brit uniós tagságot támogató magyar kormányzati hirdetés megjelenését a Daily Mail című konzervatív napilapban - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×