Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Információk a lezuhant egyiptomi repülő feketedobozaiból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött a májusban lezuhant egyiptomi repülő súlyosan megrongálódott feketedobozainak vizsgálata, de várhatóan "hosszú időbe telik és fáradságos munkába", míg sikerül megjavítani a hang- és az adatrögzítőt - adta hírül vasárnap az egyiptomi repülőbaleseteket kivizsgáló bizottság.

A dobozokat csütörtökön és pénteken találták meg a Földközi-tenger fenekén, és hozták a felszínre. Vizsgálatuk Franciaországból és az Egyesült Államokból érkezett szakértők jelenlétében kezdődött. Első lépésként kiszerelték a memóriaegységeket, és nyolc órán át szárították egy katonai létesítményben.

Ha sértetlen maradt, a pilótafülke feketedoboza rögzítette a beszélgetéseket, a vészjelzők hangjait, és egyebeket, mint például a hajtóművek zaját, annak változását. Szakértők mindazonáltal nem hiszik, hogy túl sokat elárulna a felvétel a katasztrófa okáról. A másik feketedoboz adatrögzítője ígéretesebb, feltéve, ha chipje sértetlen.

A szakértők szerint további vizsgálatok szükségesek annak eldöntéséhez, hogy a dobozok memóriaegységeit meg tudják-e javítani Egyiptomban, vagy külföldre kell küldeni őket.

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között. A gép roncsait és feketedobozait háromezer méter mélyen találták meg.