Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ: Görögországnak több segítség kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ országainak több segítséget kell nyújtaniuk Görögországnak a migrációs válság kezeléséhez - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombaton Athénban, mielőtt útnak indult Leszbosz szigetére a görög fővárosból, ahol Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel találkozott.

Görögország, gazdasági nehézségei ellenére, "figyelemreméltó szolidaritást és együttérzést tanúsított" a háború elől menekülő százezrek iránt - mondta Ban Ki Mun. Hozzátette, hogy Görögországot nem szabad magára hagyni a feladattal, amellyel egyedül nem képes megbirkózni. Az ENSZ-főtitkár szerint egész Európának, sőt az egész világnak nagyobb felelősséget kellene vállalnia a migrációs válságban.

Ciprasz szerint országa nagy terhet vett a nyakába. A görög kormányfő jelképesen egy mentőmellényt adott át Ban Ki Munnak.

A görög szigetekre tavaly csaknem egymillióan érkeztek Törökországból, hogy az Európai Unióban keressenek menedéket. A menekültáradatnak az vetett véget, hogy a balkáni útvonal országai egymás után zárták le határukat az érkezők előtt, majd az Európai Unió megállapodott Törökországgal a helyzet kezeléséről és a jogosulatlan vagy elutasított menedékkérők visszaküldéséről. A görög szigeteken jelenleg mintegy 8400, a szárazföldön további 48 ezer migráns van. Többségük jelezte, hogy menedéket kér Görögországban, ami viszont megbénította a görög menekültügyi rendszert. Leszboszon, ahova Ban Ki Mun ellátogat, jelenleg mintegy 3400 menedékkérő vesztegel.