Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Méltó bánásmódot sürget a menekültekkel az ENSZ-főtitkár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Méltó körülményeket kell biztosítani a háború elől menekülő embereknek, és garantálni kell számukra a menedékhez való jogot - hangsúlyozta az ENSZ főtitkára.

"Ismételtem hangsúlyozom, hogy szükség van a háborúk túlélőinek segítésére és támogatására, arra, hogy méltó fogadtatásban részesüljenek, valamint hozzáférjenek a menedékjoghoz közülük azok, akik nemzetközi védelemre szorulnak" - mondta Ban Ki Mun az AMNA görög hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A világszervezet főtitkára pénteken Görögországba utazik, látogatásának célja, hogy személyes benyomást szerezzen annak a mintegy 60 ezer menekültnek a helyzetéről, akik a dél-európai országban tartózkodnak. Ban Ki Mun - aki a görög állami vezetőkkel is találkozik - szombaton látogat Leszbosz szigetére, hogy ott megtekintsen néhány, menekülteknek fenntartott létesítményt.

Az égei-tengeri szigeten valamivel több mint 3 ezer menekült vár arra, hogy eldőljön, visszaküldik-e Törökországba, vagy menedékjogot kap. Az Európai Unió és Törökország között március 20-án hatályba lépett menekültügyi egyezmény értelmében már csak ez a két opció maradt a Görögországba érkező migránsok és menedékkérők számára, akik a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárása óta nem tudnak továbbutazni Nyugat-Európába.