Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Venezuela - Üresek a boltok Caracasban, de a feketepiac virágzik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szomorúan álldogál a csaknem üres polcok előtt az egyik drogéria eladója Caracas Petare nevű negyedében. Az utcai árusítóhelyeken azonban minden kapható. "Maffia" - sóhajt fel a 31 éves Eidis Alquerque.

"A vásárlók sampont keresnek, szappant, vagy fogkrémet, s sajnos azt kell mondanunk, hogy nincs. A vásárló kilép az utcára, s ott mindent megtalál. Kész fizetni is, bármennyit is kérnek" - teszi hozzá.

Petarében, a venezuelai főváros legnépesebb negyedében az elmúlt években szaporodtak el az utcai árusok, miközben a gazdasági válság súlya alatt nyögő országban alapvető cikkekből (olaj, liszt) és gyógyszerekből súlyos hiány van.

Az üzletektől csak néhány méterre berendezkedő bachaquerók, ahogy Venezuelában nevezik a feketén árusítókat, másutt beszerezhetetlen árucikkeket kínálnak, de többszörös feláron.

A hiánnyal szemben azonban kezdenek ők is védtelenek lenni. Csak néhány fajta higiéniai cikket és élelmiszert árultak ezen a héten, tapasztalta az AFP tényfeltáró csapata a helyszínen.

"A lányomnak tejporra lenne szüksége, de nincs" - árulja el Maria Dorreigo, karján kétéves kislányával. Maria, amíg csak lehet, igyekszik elkerülni a feketepiacot, "mert ott minden nagyon drága". A feketepiac számára csak végső esetben jön szóba.

Egy samponért, amelyet az üzletben 36,92 bolivárért árulnak, Petaréban elképesztő 1500 bolivárt is elkérhetnek, a minimálbér közel tíz százalékát.

"Korábban ez nem így volt. Két éve tart az egész" - meséli Eidis Alquerque, a járdákat elfoglaló bachaquerók tömegével kapcsolatban.

"Miként állapítjuk meg az árat? Az árut hozzák a kereskedésből, s az árhoz mi még hozzárakunk 300, 400, vagy 500 bolivárt" - magyarázza az egyik viszonteladó, miután elhelyezte portékáját a földön, de nevét nem árulja el. El is hallgat, egy mellette árusító nő sötét pillantást vet rá.

Az amúgy olajban gazdag Venezuela az olaj árának esésével párhuzamosan zuhant össze, devizakészletének 96 százaléka az olaj eladásából származik. Gyakorlatilag minden fogyasztási cikket importál, de már nincs több pénze az import finanszírozására, ez magyarázza az élelmiszer- és gyógyszerhiányt.

A Fedecamaras, a magánvállalkozások többségét tömörítő szövetség szerint a venezuelai ipar 85 százaléka megbénult. Szerinte a kormány a hibás, amely csak csöpögteti a vállalatok számára szükséges devizát.

Nicolas Maduro szocialista elnök szerint viszont a vállalatok főnökei folytatnak "gazdasági háborút", az elnök gyengítésére mesterségesen hiányt idéznek elő.

Bármi is legyen a magyarázat, a polgárok számára a következmény ugyanaz: sorba kell állni a szupermerketek előtt. Maria Dorreigo a venezuelaiaknak ahhoz a 60 százalékához tartozik, akik hat-nyolc órát is eltöltenek sorban állással.

Miközben a jobbközép ellenzék megpróbálja referendum útján távozásra bírni Nicolas Madurót, a helyzet még rosszabbra fordulhat a kimerült országban, amely egyben a világ egyik legerőszakosabb országa.

A társadalmi konfliktusokkal foglalkozó egyik tudományos központ összegzése szerint az év első öt hónapjában 680 tüntetés volt az élelmiszerhiány miatt, továbbá 254 fosztogatás és fosztogatási kísérlet.