Inforádió

Meghallgatom Élő adás

David Cameron lemondta a nagy vitát kavart gibraltári kampányeseményét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
David Cameron brit miniszterelnök lemondta a spanyol kormány nemtetszését kiváltó csütörtöki gibraltári kampányeseményét, miután Jo Cox brit parlamenti képviselőnőt fegyveres támadás ért, és belehalt sérüléseibe.

"Nem folytatom a ma esti eseményt Gibraltárban" - tette közzé Twitter üzenetében döntését a brit kormányfő, aki azt is megjegyezte: helyes, hogy a kampányt felfüggesztették a szörnyű támadás után.

David Cameron 1968 óta az első brit miniszterelnök, aki a Spanyolországba beékelt, Nagy-Britanniához tartozó területen látogatást tett.

Érkezését váratlanul, szerda este jelentették be. A Brexit, vagyis a britek uniós kilépése ellen szervezett kampányeseményen vett volna részt, épp egy héttel a referendum előtt.

A spanyol sajtó által történelminek titulált nyilvános beszédét azonban nem tartotta meg, mindössze Fabian Picardo gibraltári főminiszterrel találkozott, majd visszaindult a szigetországba.

"A kampányt az Egyesült Királyságban kell folytatni, nem Gibraltáron" - így fejezte ki nemtetszését a látogatással kapcsolatban Mariano Rajoy, spanyol ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott interjújában néhány órával Cameron érkezése előtt.

A spanyol kormányfő a brit képviselőnő meggyilkolásának hírére üzenetet küldött brit kollégájának, amelyben elítélte ezt a "durva" támadást. "Az erőszaknak nincs helye a demokráciában" - fogalmazott Mariano Rajoy, kifejezve a spanyol kormány őszinte részvétét és együttérzését.

Az Ibériai-félsziget déli csücskében található Gibraltár mindig is érzékeny pont volt a két ország kapcsolatában.

Spanyolország, az eredetileg hozzátartozó, mindössze 6,5 négyzetkilométer nagyságú területről 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le. A spanyol kormányok azonban időről-időre megkérdőjelezik a szerződés érvényességét.

A területi vita sok konfliktus forrása: London szerint a spanyol fél változatos korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését, így próbálva kicsikarni engedményeket tőlük a szuverenitás kérdésében.