eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Washington és Párizs fokozza a terrorellenes együttműködést

Francois Hollande francia és Barack Obama amerikai elnök kedden késő este folytatott telefonbeszélgetésükben leszögezték, tovább növelik a francia és amerikai hatóságok közötti együttműködést a dzsihadista fenyegetéssel szemben, amely állandóan újabb és újabb arcát mutatja - közölte a francia elnöki hivatal.

A párizsi Elysée-palota közleménye hozzátette, Franciaország és szövetségesei továbbra is "a demokráciák erejével folytatják a küzdelmet a barbárság ellen".

"A két vezető megerősítette elkötelezettségét az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet meggyengítése, majd elpusztítása iránt, és továbbra is szembeszáll a terrorizmus jelentette fenyegetéssel" - írta a telefonbeszélgetésről közleményében a Fehér Ház.

Az elmúlt napokban mindkét országot szélsőséges indíttatású támadások érték.

Keddre virradó éjszaka egy, az Iszlám Államnak hűséget esküdött, francia férfi a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét.

Az Egyesült Államokbeli Orlandóban vasárnapra virradó éjszaka az ország történetének legvéresebb tömegmészárlása játszódott le: a 29 éves Omar Mateen lövöldözni kezdett a város egyik melegbárjában, s mielőtt a biztonsági erők tagjai agyonlőtték, 49 emberrel végzett és további 53-at megsebesített.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×