eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lehet, hogy meghalt az Iszlám Állam vezetője

Dzsihadista források szerint meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vezetőjének állítólagos haláláról tudósított kedden a szíriai kormányhoz közeli Samaa, illetve az al-Ekbaríja szaúdi állami hírtelevízió a dzsihadistákhoz kötődő hírügynökségre hivatkozva, de az amerikai vezetésű nemzetközi terrorellenes szövetség nem erősítette meg a hírt.

A dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Amak hírügynökségre hivatkozva több közel-keleti hírforrás azt jelentette: Bagdadi áldozatul esett az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásainak Rakkában, a terrorszervezet szíriai "fővárosában". Az értesülések szerint a terroristavezér vasárnap reggel vesztette életét a koalíció szíriai légcsapásaiban.

Az Amak állítólagos - az Iszlám Állam nevében nyilvánosságra hozott - közleménye szerint megölték a dzsihadisták "kalifáját". Abu Bakr al-Bagdadit a szövetség Rakkára mért légicsapásai során ölték meg a ramadán ötödik napján - fűzték hozzá.

Az iszlám böjti hónap, a ramadán június 5-én vette kezdetét.

Nyugati forrásból nem kommentálták a bejelentést.

Az al-Szumaríja iraki tévé már június 10-én jelentette Ninive tartománybeli forrásokra hivatkozva, hogy Abu Bakr al-Bagdadi és az IÁ további magas rangú emberei megsebesültek a koalíciós erők egyik légicsapásában, amelyet a szervezet egyik parancsnoki épületére mértek a szíriai határ közelében.

Chris Garver ezredes, a nemzetközi koalíció egyik szóvivője azonban aznap azt írta a Reuters hírügynökségnek elküldött e-mailjében, hogy "egyelőre semmit nem tud megerősíteni".

Az terrorszervezet az Irakban és Szíriában elfoglalt kiterjedt területein 2014 derekán kiáltotta ki "kalifátusát".

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×