Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lehet, hogy meghalt az Iszlám Állam vezetője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dzsihadista források szerint meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vezetőjének állítólagos haláláról tudósított kedden a szíriai kormányhoz közeli Samaa, illetve az al-Ekbaríja szaúdi állami hírtelevízió a dzsihadistákhoz kötődő hírügynökségre hivatkozva, de az amerikai vezetésű nemzetközi terrorellenes szövetség nem erősítette meg a hírt.

A dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Amak hírügynökségre hivatkozva több közel-keleti hírforrás azt jelentette: Bagdadi áldozatul esett az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásainak Rakkában, a terrorszervezet szíriai "fővárosában". Az értesülések szerint a terroristavezér vasárnap reggel vesztette életét a koalíció szíriai légcsapásaiban.

Az Amak állítólagos - az Iszlám Állam nevében nyilvánosságra hozott - közleménye szerint megölték a dzsihadisták "kalifáját". Abu Bakr al-Bagdadit a szövetség Rakkára mért légicsapásai során ölték meg a ramadán ötödik napján - fűzték hozzá.

Az iszlám böjti hónap, a ramadán június 5-én vette kezdetét.

Nyugati forrásból nem kommentálták a bejelentést.

Az al-Szumaríja iraki tévé már június 10-én jelentette Ninive tartománybeli forrásokra hivatkozva, hogy Abu Bakr al-Bagdadi és az IÁ további magas rangú emberei megsebesültek a koalíciós erők egyik légicsapásában, amelyet a szervezet egyik parancsnoki épületére mértek a szíriai határ közelében.

Chris Garver ezredes, a nemzetközi koalíció egyik szóvivője azonban aznap azt írta a Reuters hírügynökségnek elküldött e-mailjében, hogy "egyelőre semmit nem tud megerősíteni".

Az terrorszervezet az Irakban és Szíriában elfoglalt kiterjedt területein 2014 derekán kiáltotta ki "kalifátusát".