eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kerry felszólította Venezuelát

A politikai foglyok szabadon engedésére, a szólás- és gyülekezési szabadság tiszteletben tartására, illetve az ellátási nehézségek enyhítésére szólította fel kedden John Kerry amerikai külügyminiszter a belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő venezuelai kormányt.

Az amerikai külügyi tárca vezetője az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) közgyűlésén szólalt fel a Dominikai Köztársaságban.

Kerry szerint Washington erősen elkötelezett az AÁSZ-tagállamokkal történő együttműködés mellett, hogy szembenézhessenek a "mélyen aggasztó" venezuelai helyzettel.

Ugyanakkor az AÁSZ közgyűlésének megnyitóján Delcy Rodríguez venezuelai külügyminiszter elmondta: országa a nemzetközi közösség terrorizálásának áldozata. Emellett élesen bírálta Luis Almagrót, a szervezet főtitkárát is, amiért szerinte beavatkozik Venezuela belügyeibe.

Rodríguez az AÁSZ főtitkárát azzal vádolta, hogy elfogult és venezuelai ellenzéki erőket pártol, amelyek Nicolás Maduro elnök visszahívását célzó népszavazást kezdeményeztek.

"Mi nem azért vagyunk itt, hogy más országok s ezek társadalmai felett ítélkezzünk. Mára Venezuela jobboldalról jövő nemzetközi terrorizálás áldozata lett ... nincs szükségünk senki adományára" - jelentette ki Rodríguez.

A baloldali vezetésű Venezuela a vele ellenséges Egyesült Államok bábjának tekinti a 35 tagországból álló AÁSZ-t. Június elején a szervezet főtitkára rendkívüli ülést hívott össze annak megvitatására, hogy Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggesztik Venezuela tagságát a regionális szervezetben.

Valamely tagország tagságának felfüggesztéséhez kétharmados többség szükséges.

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Az ország legfőbb terméke és exportcikke a kőolaj, az olajár esése miatt pedig a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×