Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hitler ajándékát még dugdossák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A műemlékvédelmi hivatal döntése szerint további öt évre a linzi múzeum pincéjében marad az az Aphrodité szobor, amelyet korábban azért távolítottak el a város parkjából, mert Hitler ajándéka volt.

A hivatal korábban 2015 nyaráig adott engedélyt arra, hogy a szobrot elcsomagolva tárolják. Miután lejárt a hivatal által szabott határidő, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kezdeményezésére ismét elő akarták venni a szobrot. Indoklásuk szerint nem a történelemfeldolgozás része, hogy a szobrot egyszerűen "porosodni hagyják". Azonban a párt kezdeményezését a kulturális bizottság még áprilisban visszautasította.

Bernhard Baier polgármester-helyettes elképzelhetetlennek tartotta, hogy az Aphrodité szobrot egy egyszerű "kiegészítő táblával" újra kiállítják, inkább egy várostörténeti projekt részeként tudná elképzelni. Úgy vélte: ezáltal biztosítani tudják, hogy a szobor ne legyen zarándokhely, és "dicstelen eredete" se merüljön feledésbe.

A műemlékvédelmi hivatal most helyt adott a város döntésének, amely szerint a szobor továbbra is becsomagolva a tárolóban marad.

A bronzszobor egy kis oszlopos pavilonban állt egy linzi parkban 1942 óta, amikor Ausztria már a Harmadik Birodalom része volt. Amikor egyetemisták kutatásai feltárták a szobor történetét, eltávolították a talapzatról és a Nordico elnevezésű városi múzeum raktárába száműzték.