eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismét magyar elnök az UNESCO egyik programjának élén

Szöllősi-Nagy András személyében - közel három évtized után - ismét magyar elnököt választottak az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Nemzetközi Hidrológiai Programjának élére (IHP) - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a párizsi székhelyű szervezet állandó magyar képviselete.

A közlemény szerint Magyarország újabb vízdiplomáciai és UNESCO-diplomáciai sikerét növeli az a tény, hogy az IHP a víz ügyének szentelt egyetlen kormányközi program az ENSZ keretén belül.

Szöllősi-Nagy Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) professzorát, az UNESCO keretében működő Nemzetközi Hidrológiai Program kormányközi tanácsának tagjai egyhangúlag választották meg hétfőn két évre a program elnökévé.

A magyar szakember jelenleg a Víz Világtanács kormányzótanácsának tagja, korábban két évtizeden át vezette az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Program titkárságát, majd a Delfti Vízügyi Oktatási Központ rektori tisztét töltötte be.

A döntés után Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD-UNESCO-nagykövete kiemelte, hogy a nemzetközi szinten elismert hidrológus megválasztása kiemelkedő siker a magyar vízdiplomácia és UNESCO-diplomácia számára. Ezzel hazánk immár másodszor tölti be az IHP elnöki tisztét Kovács György, a Vízgazdálkodási Tudományos Intézet egykori főigazgatójának 1981-1984 közötti elnöksége után.

A nagykövet szerint az IHP-elnökség jelentőségét felértékeli az a tény is, hogy a tisztség betöltésére olyan időszakban kerül sor, amikor - az őszi Budapesti Víz Világtalálkozó miatt - Budapest felé fordul a vízügyi szakemberek és a vízüggyel foglalkozó politikusok nemzetközi figyelme.

Szöllősi-Nagy András az UNESCO-ban elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy napjainkra a víz kérdése nemzetközi szinten is a legfőbb feladatok közé emelkedett. A következő másfél évtized fenntartható fejlesztési tevékenységét meghatározó ENSZ-keretrendszer (ENSZ Agenda 2030), amely a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul, külön figyelmet szentel a fenntartható vízhasználatnak, amelynek végrehajtásában a Nemzetközi Hidrológiai Programra kiemelt szerep hárul.

A professzor méltatta Magyarország fenntartható vízgazdálkodás iránti elkötelezettségét, amelyet szerinte jól jelez a második Budapesti Víz Világtalálkozó megrendezése is 2016. november 28. és 30. között. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, az ENSZ által életre hívott magas szintű vízügyi panel tagja.

Az UNESCO immár 50 éve működő Nemzetközi Hidrológiai Programja az ENSZ-nek a vízzel kapcsolatos kutatást, vízkészlet-gazdálkodást, vízügyi oktatást és továbbképzést felölelő kezdeményezése. Legfontosabb célja a kormányzati döntéshozatal megalapozása a hidrológiai tudomány eredményeinek felhasználásával és a vízügyi gyakorlat értékelésével, továbbá - a fenntartható fejlődés igényeire reagálva - az oktatás és a továbbképzés fejlesztése. Tevékenységének végrehajtásában a tagállamok nemzeti központjaira, világszínvonalú oktatási intézményekre és a vízügyi intézetekre támaszkodik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×