eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tovább sztrájkolnak a franciák

A munkajogi reform miatt több mint három hónapja kezdődött tiltakozáshoz kapcsolódó ágazati sztrájkok a közlekedésben és a hulladékszállításban is folytatódtak szombaton Franciaországban, de ez eddig nem okozott nagyobb fennakadásokat az előző nap kezdődött labdarúgó Európa-bajnokságon.

A sztrájkok és a terrorfenyegetettség ellenére a péntek esti nyitómérkőzés Párizsban nyugalomban zajlott, s nem akadályozta meg a 80 ezer nézőt abban, hogy időben kiérjen a Stade de France nemzeti stadionba a Franciaország-Románia összecsapásra. A Mars-mezőn található dupla kordonnal elkerített szurkolói zónában pedig több mint 40 ezren gyűltek össze, 1100 rendőr és több mint négyszáz biztonsági őr biztosítása mellett.

"Franciaország ma reggel kicsit fellélegzett" - írta a Le Parisien című fővárosi lap, amely szerint az iszlamista terrorfenyegetettség árnyékában és a nem enyhülő szociális konfliktus ellenére sikeres volt a tornya nyitánya, mert minden a sportról szólt.

Szombattól az Air France pilótái is sztrájkba léptek, de a légitársaság biztosítja a járatok nyolcvan százalékát. A tengerentúlra és a belföldre közlekedő járatok kilencven százaléka, a többinek pedig 75 százaléka indul el a vezetőség szerint, amely előzetesen értesíti az utasokat a törlésekről. A keddig tartó munkabeszüntetés miatt azonban lehetségesek törlések az utolsó pillanatban is, valamint késésekre is kell számítani.

A vasúti közlekedésben is folytatódik egész hétvégén a sztrájk, de ez elsősorban a vidékre induló belföldi vonatokat érinti, a párizsi gyorsvasúthálózat és a fővárosi tömegközlekedés üzemel.

A hulladékszállítók sztrájkja miatt Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere pénteken magáncégeket bízott meg a bérházak előtti kukák kiürítésével, s azok meg is kezdték délelőtt a szemétszállítást. A városvezetés szerint azonban néhány napra lesz szükség, mire a helyzet visszaáll a normális kerékvágásba.

A francia kormány számára jelenleg a legfőbb gondot a futballhuligánok okozzák a Marseille-ben történt összetűzések után.

A angol és az orosz labdarúgó-válogatott esti mérkőzése az egyike az Európa-bajnoki mérkőzés öt rizikós találkozójának - mondta szombaton Patrick Kanner sportminiszter az I-télé hírtelevízióban. Megerősítette, hogy a biztonsági erők mindent megtesznek a rendbontások elkerülésére.

A mediterrán városban második napja tartó rendbontások kezdeményezői szombat hajnalban a város régi kikötőjében randalíroztak, a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük az agresszív, s többnyire ittas drukkerek megfékezésére, akik között oroszok és franciák is voltak. Korábban, csütörtök este és péntek délután már történtek rendbontások Marseille-ben, több tucatnyi futballszurkoló csapott össze rendőrökkel, akik könnygáz alkalmazásával vették elejét a helyzet súlyosbodásának.

Szombat este mintegy 20 ezer angol és 12 ezer orosz szurkolót várnak a mérkőzésre, akik egymástól szigorúan elválasztott útvonalon közlekedhetnek csak.

Rendőrségi források szerint az EB első öt fordulójából öt mérkőzésen lesz megerősített rendőri védelem a huligánok veszélye miatt: a június 11-i Anglia-Oroszország találkozón Marseille-ben, a június 12-i párizsi Törökország-Horvátország mérkőzésen, a június 16-án szintén Párizsban megrendezésre kerülő Németország-Lengyelország meccsen, az ugyanezen a napon Lensben játszandó Anglia-Wales mérkőzésen és június 21-én Marseille-ben az Ukrajna-Lengyelország összecsapáson.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×