Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két pokolgép robbant Damaszkuszban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két pokolgép robbant szombaton Damaszkusz egyik peremvárosában, ahol a legfontosabb szíriai síita szentélyek találhatók; a legfrissebb adatok szerint legkevesebb húsz ember meghalt és mintegy harmincan megsebesültek a detonációkban.

A robbantások Szajjida Zainab külvárosban történtek. Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, illetve felrobbant egy, gépkocsiba rejtett pokolgép is.

A szíriai háború eseményeit nyomon követő az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet tudomása szerint a halálos áldozatok között sok a polgári személy.

A településen gyakran történnek hasonló merényletek, egyesek elkövetőjeként a múltban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett. Ugyanitt február végén is történt egy pokolgépes támadássorozat, akkor - hírügynökségi jelentések szerint - nyolcvannál többen haltak meg, és több mint 170-en megsebesültek.

Szajjida Zainabban találhatók a szíriai síiták legfontosabb szentélyei, többek között Mohamed próféta egyik unokájának a mauzóleuma is. Évente síita zarándokok ezrei keresik fel a települést.

Itt állomásoznak az Aszad-rezsimet támogató libanoni síita Hezbollah szervezet fegyveresei.

Hírügynökségi jelentések szerint az iszlám Állam terrorszervezet vállalta a kettős robbantás elkövetését.