Brüsszeli robbantások - Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe

InfoRádió / MTI
2016. június 11. 06:43
A belgiumi hatóságok újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a márciusi brüsszeli terrorcselekményekkel összefüggésben - jelentette be pénteken a belga szövetségi ügyészség.

A vádhatóság tájékoztatása szerint az Ali E.H.A. nevű férfit csütörtökön vették őrizetbe egy házkutatás során a brüsszeli Schaerbeek negyedben, pénteken pedig egy bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.

A 31 éves belga állampolgárságú férfi ellen terrorszervezetben való részvétel, terrorista gyilkosságok és terrorcselekmények kísérlete miatt indítottak eljárást.

Az ügyészség nem közölt további részleteket, sajtóhírek szerint azonban a gyanúsítottnak a brüsszeli metróban végrehajtott merénylethez lehet köze.

A férfi elfogásával hétre nőtt a márciusi belgiumi terrortámadásokkal kapcsolatban őrizetbe vettek száma.

A Le Soir című helyi lap információi szerint Ali E.H.A. neve már a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatos nyomozás során is felmerült.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.