eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rousseff népszavazást javasol előre hozott választások megtartásáról

Dilma Rousseff hivatalából felfüggesztett brazil államfő előre hozott választások esetleges megtartásáról szóló népszavazást javasol arra az esetre, ha elbukna az elmozdítására irányuló jogi eljárást.

Rousseff a TV Brasil televíziós csatornának adott interjújában mondta el elképzelését, miszerint ha az eltávolításának lehetőségét vizsgáló jogi eljárás augusztusra várható eredménye alapján hivatalban maradna, népszavazást fog javasolni elnöki mandátumának további sorsáról. Az urnák elé járóknak arról kellene állást foglalniuk, hogy tartsanak-e előre hozott választásokat vagy megvárják a választási ciklus végét.

Rousseff személye belpolitikai botrányok örvényébe került az idei nyári olimpiának otthont adó Brazíliában, a válság hónapok óta tart a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Rousseffet viszont nem ezért függesztették fel május közepén. Ő a gyanú szerint újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási adatokat az elnökválasztási kampányban.

Emiatt május 12-én a szenátus támogatásáról biztosította az államfő elmozdítására irányuló jogi eljárás megindítását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy legfeljebb 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító brazil elnököt. Rousseff második mandátuma elvileg 2018 végén jár le.

Az államfői teendőket ideiglenesen Michel Temer alelnök vette át tőle, és új kormányt alakított, amelyben kilenc centrista és jobboldali párt vesz részt. A következő 180 nap alatt a szenátus a legfelsőbb bíróság közreműködésével megvizsgálja, hogy Rousseff megsértette-e valóban a költségvetési törvényt. Ezt követően a szenátus várhatóan szeptemberben végleges döntést hoz sorsáról.

Az elnök tényleges leváltásához a 81 szenátor kétharmadának szavazata szükséges, e nélkül Rousseff hivatalában maradhat. Elemzők szerint Roussef mostani népszavazási javaslatával a maga oldalára akarja állítani a bizonytalan szenátorokat, így akarva szavazatokat gyűjteni győzelméhez az ellene folyó eljárásban. Még öt voks hiányzik ahhoz (összesen 27 szenátoréra lesz szükség), hogy elérje az egyharmados arányt a "megmeneküléshez".

Talán a kezére játszhat, hogy Michel Temer brazil ideiglenes államfő kormányának alacsony a támogatottsága a dél-amerikai állam lakosságának körében, s az ország többsége új választásokat akar az idén - ez kiderült az MDA közvélemény-kutató cég szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből. Csak a megkérdezettek 11,3 százaléka vélekedik pozitívan a kormány tevékenységéről, ugyanakkor a közvélemény-kutatás szerint a brazilok 62,4 százaléka helyesli, hogy megindult Rousseff ellen az eltávolítására irányuló eljárás.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×