Így zúdulnak Kubára az amerikaiak

InfoRádió / MTI
2016. június 10. 18:30
Washington engedélyezte hat amerikai légitársaságnak Kubába tartó járatok indítását.

Az Egyesült Államok engedélyezte hat amerikai légitársaság számára, hogy akár már ősztől öt amerikai nagyvárosból közvetlen járatokat indítson Kubába - közölte pénteken az amerikai közlekedési minisztérium.

Az egykori hidegháborús ellenségek között több mint ötven évig szünetelt a menetrendszerinti légiközlekedés.

Márciusban tizenhárom amerikai légitársaság jelentkezett az amerikai kormányzatnál a repülési jogokért. Közülük az American Airlines, Frontier Airlines, JetBlue Airways, Silver Airways, Southwest Airlines és Sun Country Airlines nyerte el annak a jogát, hogy naponta legfeljebb tíz retúrjáratot indítson Kubába.

Az utasszállítók Miami, Fort Lauderdale, Chicago, Philadelphia és Minneapolis/St. Paul légikikötőiből repülhetnek a szigetországba.

Az Egyesült Államok és Kuba idén februárban a két ország viszonyának rendezésére tett erőfeszítések keretében írt alá megállapodást arról, hogy újraindítják a menetrendszerinti légiközlekedést a két ország között.

A megegyezés értelmében naponta húsz retúrjáratot bonyolíthatnak le Havanna és az Egyesült Államok között. Amerikai légitársaságok azonban ennek többszörösét, csaknem hatvan járat engedélyezését kérték Washingtontól.