eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bernie Sanders nem lép vissza

Nem lép vissza Hillary Clinton volt külügyminiszter javára Bernie Sanders szenátor a Demokrata Párton belül az amerikai elnökjelöltségért folyó versenyben. Ezt maga Sanders jelentette be kedden éjjel hívei előtt mondott beszédében.

A kaliforniai Santa Monicában megtartott nagygyűlésen a vermonti szenátor arra tett ígéretet, hogy nem hagyja abba a küzdelmet az elnökjelöltségért. "A harc folyatódik" - lelkesítette a tőle szokatlanul rövid beszédben a híveket. Tette ezt annak ellenére, hogy a keddi előválasztásokon hat szövetségi állam közül háromban bizonyosan vereséget szenvedett, és bár a beszéd elmondásakor a kaliforniai végeredmény még nem született meg, de a szavazatok hetven százalékának feldolgozása alapján Hillary Clintonnak behozhatatlan előnye volt.

"Keményen küzdünk majd, hogy megnyerjük a Washington DC-ben tartandó előválasztást, majd folytatjuk a társadalmi és gazdasági igazságosságért vívott harcunkat egészen Philadelphiáig" - mondta Sanders. A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben június 14-én lesz az előválasztási folyamat utolsó állomása, a pennsylvaniai Philadelphiában pedig a demokraták országos elnökjelölt-állító konvencióját tartják július közepén.

A sajtóinformációk ellenére, miszerint szerdán várhatóan jelentősen csökkenti kampánystábjának létszámát, Sanders azt ígérte, hogy a philadelphiai konvencióig folyamatosan kampányol. "A előttünk álló küzdelem nagyon, nagyon nehéz lesz" - mondta a szenátor, s hozzátette, hogy tisztában van a matematikával, vagyis az eddigi választási eredményekből fakadó esélyekkel.

A keddi előválasztások nagy győztesének, Hillary Clintonnak a nevét a szenátor csupán egyszer ejtette ki: amikor elmondta, hogy "kedves telefonhívást" kapott a volt külügyminisztertől, akinek ő is gratulált eredményeihez.

Kedden hat szövetségi államban tartottak előválasztást, és közülük Bernie Sanders csak kettőben győzött: Észak-Dakotában és Montanában. Észak-Dakotában a voksok 64,2 százalékát szerezte meg, Montanában pedig a választók 50,5 százaléka szavazott rá. New Jerseyben, Új-Mexikóban és Dél-Dakotában Hillary Clintoné lett a győzelem.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×