eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66572.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Négy embert őrizetbe vettek a keddi isztambuli merénylettel kapcsolatban

Négy embert őrizetbe vettek a hatóságok a kedd reggeli isztambuli merénylettel kapcsolatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az elfogott embereket a török hatóságok annak az autónak a bérlésével hozzák összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették. A bomba erejét szemlélteti, hogy a járműből csak a motor egy része maradt meg.

Időközben az is bebizonyosodott, hogy a pokolgépet az elkövetők távirányítóval hozták működésbe. A robbantás a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre, egy metróállomás, egy egyetem, több szálloda és dzsámi közelében következett be a metropolisz belvárosában, az európai oldalon fekvő Vezneciler kerületben. A környék épületeiben komoly károk keletkeztek. A detonáció akkor történt, amikor a gépkocsi mellett a rendőrség két kisbusza elhaladt.

Az egyik súlyos sebesült délután a kórházban meghalt, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett, közülük heten rendőrök voltak. Az egyik elhunyt rendőr a legfőbb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik régebbi parlamenti képviselőjének a fia.

A hatóságok az incidensben érintett járműveket ponyvákkal takarták le, majd elszállították a helyszínről. Az esetre vonatkozóan a nyomozás lezárásáig hírzárlatot rendeltek el.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantást követően meglátogatta a kórházba szállított sebesülteket. Az államfő elítélte, valamint "megbocsáthatatlannak" minősítette a merényletet, amelyért a Törökországban terrorszervezetnek tekintett szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tette felelőssé.

Mint fogalmazott: "az ítéletnapig folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelmet". Támadásra bárhol, bármikor sor kerülhet, fel kell rá készülnünk és meg is teszünk minden óvintézkedést, hogy a minimálisra szorítsuk a fenyegetést - tette hozzá.

A török sajtó szerint is a PKK-ra vall a támadás, mivel más terrorszervezetekkel, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáival ellentétben nem kifejezetten turistákat, hanem a török biztonsági erőket, így a rendőrség tagjait veszik célba, valamint akcióik során eddig csak ők rejtettek autóba pokolgépet Törökországban.

A PKK legutóbb május 12-én a metropolisz ázsiai oldalán, a külvárosban robbantott autóbombát hasonló módon egy katonai jármű mellett egy kaszárnya közelében, akkor nyolcan sebesültek meg. A detonátort szintén távirányítóval hozták működésbe. Többször fordult már elő idén is ilyen típusú akció az ország délkeleti-részében, főként Diyarbakir tartományban, Isztambul belvárosában azonban ez volt az első alkalom.

Az IÁ inkább öngyilkos merényletekkel fenyegeti a kis-ázsiai országot.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×