eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csaknem 15 ezren őrködnek a biztonságon Párizsban

Maximális biztonságot ígért a francia fővárosban Michel Cadot párizsi rendőrfőnök a négy nap múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság idejére.

Megerősítik további 3 ezer rendőrrel, valamint 1200 katonával az eredetileg tervezett 10 ezer főt a június 10. és július 10. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokság párizsi biztosításához - jelentette be hétfőn a rendőrfőnök egy sajtótájékoztatón.

A párizsi prefektúra a felelős az Európa-bajnokság párizsi mérkőzései két helyszínének, a Stade de France et a Parc des Princes stadionoknak, valamint a két szurkolói zónának a biztosításáért a Mars-mezőn az Eiffel toronynál és Saint-Denis elővárosban. Ezenkívül a médiaközpontot, illetve az UEFA tisztségviselőinek és a válogatott játékosainak szállodáit is a párizsi rendőrség biztosítja.

A hadsereg a középületek közelében, a közlekedési járműveken, a turistalátványosságok közelében, valamint a középiskoláknál is szolgálatot teljesít az egy hónap alatt, ugyanis Franciaországban ebben az időszakban még tartanak az érettségi vizsgák.

"A stadionokra és a szurkolói zónákra koncentrálunk, de ebben az időszakban az egész párizsi régióban megerősített ellenőrzésre lesz szükség" - hangsúlyozta Michel Cadot.

A 2016-ban végzős rendőrtiszteket, mintegy 750 embert is mozgósítanak az Európa-bajnokság kezdete után, június közepétől - tette hozzá a rendőrfőnök.

Rajtuk kívül mintegy 15 elitalakulat 1500 kommandóssal fogja biztosítani a mérkőzéseket Párizsban.

"Tudatában vagyunk, hogy ez az esemény téttel jár, kihívás és egyben kivételes lehetőség" - fogalmazott Michel Cadot. "Ezért a (párizsi prefektúra) aktív állományának nyolcvan százalékát mobilizáljuk" - hívta fel a figyelmet. Arra is megkért mindenkit, hogy bármilyen incidenst észlel, azonnal jelezze a rendőrségnek.

A Stade de France nemzeti stadionnál a hat bejárat előtt nyolc ellenőrző ponton 1267 biztonsági őr vizsgálja majd át a belépőket, 375 önkéntes segít a tájékozódásban, valamint 950-1100 rendőr biztosítja a helyszínt.

A Parc des Princes-nél az öt bejárat előtt 25 ellenőrző pont lesz 875 biztonsági őrrel, 216 önkéntessel és 700-850 rendőrrel.

A Mars-mezőn, ahova mérkőzésenként 50-90 ezer embert várnak 16 átvizsgáló pont lesz a hat bejáratnál 332-479 biztonsági őrrel, 200 önkéntessel és 750-1100 rendőrrel.

A sajtótájékoztatón az újságírók rákérdeztek a rendőrfőnöknek azon levelére, amelyben Bernard Cazeneuve belügyminiszternek a szurkolói zónák átmeneti bezárást javasolta a párizsi mérkőzések idejére arra hivatkozva, hogy nem tud a prefektúra kellő számú rendőrt biztosítani egyszerre minden helyszínen. Michel Cadot azt válaszolta, hogy ennek a levélnek nem lett volna szabad a sajtó tudomására jutnia.

"Bernard Cazeneuve megadta nekem, amit reméltem, válaszként" - mondta a rendőrfőnök, utalva arra, hogy megemelték a rendőri erők számát.

"Nem mondanám azt, hogy jelenleg derűs a hangulat, hiszen feszült és kiemelt biztonságot igénylő időszakban vagyunk. Úgy látom, hogy az eszközöket megkapta a párizsi prefektúra, a biztonsági intézkedések megtörténtek, mindez válasz azokra az aggodalmakra, amelyeket olyan keretben fogalmaztam meg, amelyet nem a nagyközönségnek szántam" - mondta a rendőrfőnök.

Franciaországban a legmagasabb szintű a terrorkészültség, amióta tavaly 150-en vesztették életüket több iszlamista merényletben. Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a Franciaországban tartandó 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×