Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beszólt az amerikai külügyminisztérium a kínai kormánynak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai külügyminisztérium pénteken közleményben hívta fel a figyelmet a szabadságjogok biztosításának fontosságára Kínában.

A washingtoni állásfoglalás annak kapcsán született, hogy június 4-én lesz a pekingi Tienanmen téren történt zavargások huszonhetedik évfordulója.

Közleményében a State Department (amerikai külügyminisztérium) arra szólítja fel a kínai kormányt, hogy "a teljes nyilvánosság előtt tárja fel, hogy kiket gyilkoltak meg, kiket tartóztattak le és kik tűntek el" 1989. június 4-én. A tárca egyúttal arra is felszólítja az illetékes kínai hatóságokat, hogy vessenek véget az akkori eseményekről szóló közbeszéd cenzúrázásának és biztosítsák a most megemlékezni kívánók nyugalmát és békés megemlékezését.

A közlemény azt is sürgeti a kínai kormánynál, hogy tartsa tiszteletben valamennyi állampolgára szabadságjogait. 1989. áprilisban Pekingben diáktüntetések kezdődtek, amelyek június 4-én - miután a rendőrség rátámadt a protestálókra - véres összecsapásokba, majd azt követően a hatalom erőteljes megtorló akcióiba torkolltak. Mindmáig az elnyomás és a szabadságért folytatott küzdelem egyik jelképe az a fotó, amely akkor a Tienanmen téren készült, s a tankok előtt álló fegyvertelen férfit ábrázol.

Az Egyesült Államokban a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány rendez megemlékezést a jövő héten a Tienanmen téri vérengzésről.