eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Újabb franciaországi sztrájkokra figyelmeztet a külügy

Franciaországban az új munkatörvénykönyv-tervezet miatti társadalmi elégedetlenség egyelőre nem csitul, június első felében további sztrájkok várhatók - figyelmeztette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata az országba készülő magyar állampolgárokat.

A konzuli szolgálat honlapján kedden közzétett tájékoztatásban azt írták: az általános szakszervezeti tüntetések mellett a munkatörvénykönyvön kívüli követelésekkel sztrájkba lépnek a vasúttársaság dolgozói és a párizsi tömegközlekedésben dolgozók szakszervezetei, továbbá június 3-tól a légiirányítók.

Ugyanakkor az olajfinomítók és kikötők blokádja miatt előállt benzinhiány okozta fennakadások jelentősen csökkentek, ma már a kutak 80 százaléka teljes körű szolgáltatást nyújt. Részleges fennakadások elsősorban Ile-de-France és Loire-Atlantique térségében vannak.

Mindazonáltal a konzuli szolgálat fokozott óvatosságot javasolt a gépjárművel útra kelőknek.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×