Iraki kormányfő: "Az Iszlám Államnak menekülnie kell"

InfoRádió
2016. május 31. 13:23
Az iraki kormányerők megkezdték Fallúdzsa végső ostromát. A 2,5 éve az Iszlám Állam kezén lévő város visszafoglalását az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásokkal segíti.

Eljött az ideje Fallúdzsa felszabadításának. Közeleg a nagy győzelem, az Iszlám Államnak nem maradt más választása, csak a menekülés – így jelentette be az iraki kormányfő Haider al-Abadi múlt hét elején, hogy az iraki csapatok megkezdik a szélsőségesek által legrégebben, 2014 januárjában elfoglalt település visszafoglalását. A harcok intenzitása tegnap hajnalban tovább nőtt, amikor a síita milíciák által támogatott kormányerők három irányból léptek a város területére. Abdelvahab asz-Szádi, a bevetésért felelős parancsnok azt mondta, a terrorellenes elitalakulatokat, amelyek a hét vége óta készültek a város végső ostromára, az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásokkal segíti. Az elmúlt napokban az iraki csapatok visszafoglaltak több, a város körül fekvő falut és Fallúdzsa néhány külvárosát. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága múlt pénteken azt közölte: legkevesebb 50 ezer civil rekedt a Bagdadtól alig 60 kilométerre fekvő városban, a szélsőséges szunnita harcosok ugyanis nem engedik őket elmenekülni.

„Az elmúlt 2,5 fél évben azt láttuk, hogy a családok szenvedtek, amikor az Iszlám Állam lezárta a kivezető utakat, sokak lelkileg teljesen összetörtek, nem bírták a nyomást, öngyilkosok lettek. Volt, aki felgyújtotta magát, mások megfojtották a gyerekeiket, hogy ne kelljen szenvedniük nekik is” - magyarázta egy nő az Euronews összeállításában. A beszámolók szerint a városban rengetegen haltak éhen, nincs ivóvíz, nincs elektromos áram. Akiket a szélsőségesek azon kapnak, hogy megpróbálnak elmenekülni, azonnal megölik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Iraki kormányfő: "Az Iszlám Államnak menekülnie kell"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást