eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Terrortámadást tervez az Eb-n az Iszlám Állam

Brit lapértesülés szerint az Iszlám Állam terrortámadásokat tervezhet a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság angol és orosz szurkolói ellen.

Egy hétfői brit lapértesülés szerint a párizsi és brüsszeli merényletek egyik szervezője, Salah Abdeslan számítógépében talált adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nagyszabású terrortámadásokat tervezhet a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság angol és orosz szurkolói ellen.

A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - brit biztonsági és kormányzati forrásai szerint a francia és a belga vizsgálati hatóságok a laptopban lelt információkból arra következtetnek, hogy a terrorcsoport mindenekelőtt a Marseille-ben június 11-én esedékes angol-orosz mérkőzés szurkolói elleni merényletre készült.

A lapnak név nélkül nyilatkozó brit illetékesek szerint a számítógépes adatokban drónokról is szó esik, és a biztonsági szakértők a beszámoló szerint attól tartanak, hogy az Iszlám Állam akár vegyi fegyvereket is bevethet a nézők ellen a stadion fölé irányított repülő szerkezetekről.

A laptopból kinyert információkból arra is lehet következtetni, hogy a dzsihadista csoport öngyilkos merényletekkel vagy automata fegyverekkel végrehajtott támadásokat is tervezhet a szurkolók ellen, nem feltétlenül a stadionban és a környező biztonsági zónában, hanem Marseille szórakozó negyedeiben, ahol az angol szurkolók a mérkőzés előtt várhatóan nagy számban összegyűlnek majd.

A The Sun idézi a belga biztonsági szolgálatok egy illetékesét, aki szerint a laptopban talált célpontlista elején szerepel Marseille óvárosi kikötői negyede.

Salah Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a dzsihadista csoportnak, amely 130 emberrel végzett a november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozatban.

Az európai körözési listát vezető, 26 éves Abdeslamot március 18-án fogták el Brüsszelben, és a The Sun beszámolója szerint ekkor találták nála az Európa-bajnokság elleni merényletterveket tartalmazó laptopot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×