eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Athén visszatáncolt néhány kötelezettségtől

Görögország tájékoztatta nemzetközi hitelezőit arról, hogy az új hitelrészletért cserébe külön megkövetelt törvénymódosítások egy részét nem tudja végrehajtani - így értesült a Reuters hírügynökség három, a hiteltárgyalásokra rálátó forrásból hétfőn.

Hónapokig tartó tárgyalások után Görögország és hitelezői a múlt hét elején lezárták a harmadik nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálatát, amivel megnyílt az út Görögország adósságszolgálatának enyhítése előtt. Az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei emellett engedélyezték a következő hitelrészlet, 10,3 milliárd euró átutalását, de azzal a feltétellel, hogy a görög parlament módosítja a nyugdíjakkal, a privatizációval és a nemfizető hitelekkel kapcsolatos, nemrégiben elfogadott törvényeket.

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter még a múlt héten levelet küldött Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztosnak, Benoit Coeurének, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagjának és Poul Thomsennek, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai ügyekben illetékes igazgatójának, és közölte velük, hogy Athén nem tud teljesíteni bizonyos követeléseket.

A pénzügyi tárca nem kommentálta az értesülést, és egyelőre nem világos, hogy a nézeteltérés miatt veszélybe került-e az új hitelrészlet kifizetése. Athénnak azonban nagy szüksége lenne a pénzre, mivel júniusban az IMF-nek, júliusban pedig az EKB-nak kell törlesztenie eurómilliárdokat.

A Reuters egyik forrása úgy tudja, hogy a görög kormány nem akar szigorítani a nyugdíjreformon és a nem teljesítő hitelek kezelésének módján sem. A Ta Néa című görög napilap értesülései szerint a vitatott kérdések közé tartozik a villamosenergia-piaci átvitelirendszer-üzemeltető cég (ADMIE) privatizációja, valamint a bérek befagyasztása az olyan kulcsfontosságú szolgálatoknál, mint a rendőrség és a parti őrség.

Egy névtelenül nyilatkozó görög kormányzati forrás úgy fogalmazott, hogy a közelmúltban elfogadott törvényeken lényegi módosítást nem tudnak végrehajtani, de technikai jellegű változtatásokról készek tárgyalni. Brüsszelben egy uniós tisztségviselő megerősítette, hogy "a felek még tárgyalnak a megkövetelt intézkedésekről", miután Görögország újabb aggályokat vetett fel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×