Sarah Sewall: "A demokrácia fenntartása nagy figyelmet követel"

InfoRádió
2016. május 27. 10:10
A demokratikus intézményrendszer, illetve a fékek és ellensúlyok megerősítésének fontosságáról beszélt az Egyesült Államok külügyi államtitkára Budapesten.

A magyar nép sok évszázados szabadságvágya és küzdelme, a világ demokráciának jelenkori kihívásokra adandó válaszai, a nehéz időkben a demokratikus intézményrendszer, illetve a fékek és ellensúlyok megerősítésének jelentősége és a teljes sajtószabadság fontossága – sok más mellett ezekről beszélt a MÚOSZ székházban tartott előadásában Sarah Sewall, az Egyesült Államok külügyminisztériumának államtitkára. A polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős diplomata többször is az Amerika és Magyarország előtt álló kihívásokról beszélt, több olyan negatív példát említett az emberi - vagy szabadságjogok Egyestül Államokbeli csorbulására, amely után közölte, erre nem lehetnek büszkék, a helyzetek megoldás azonban erősebbé tette hazáját.

„Az Egyesült Államok sem tökéletes” - mondta. Bár Budapestet konkrétan mindössze az alkotmánybírók egyoldalú kiválasztásának folyamata, illetve a nagyobb 2014 előtti változások előtt elmaradó egyeztetések miatt kritizálta, rendre kérdéseket hozott fel – olykor afrikai országokat említve –, amelyek napi szinten témaként szerepelnek a hazai közbeszédben.

„Amikor megerősödnek azok a hangok, amelyek megkérdőjelezik a demokratikus intézményrendszer működését, a válasz csak az lehet, hogy még jobban ragaszkodunk az alapvető demokratikus értékekhez” - mondta az államtitkár, hozzátéve a demokráciáért folyamatosan dolgozni kell, a fékek és ellensúlyok megerősítése lehet ennek egyik módja: az igazságszolgáltatás függetlensége, a civilekkel folytatott párbeszéd, az ellenzék megválaszthatóságának és képviseleti jogának biztosítása, a kormányzat elszámoltathatóságának egyik legfontosabb intézménye, a sajtó teljes szabadságának biztosítása. Kérdésre, hogy Magyarországot demokráciának tekinti-e, válaszát úgy kezdte, Magyarország nagyon fontos katonai, biztonságpolitikai, gazdasági partnere az Egyesült Államoknak.

„Magyarország demokrácia marad, azonban a demokrácia fenntartása nagy figyelmet követel” - mondta az államtitkár, aki többször jelezte, minden generációknak meg kell dolgoznia, ki kell állnia a demokráciáért. Arra a kérdésre, hogy Barack Obama és Soros György valóban azon dolgozik-e, hogy muzulmánok millióit hozzák Európába azt mondta, nem igaz, ez egy teljesen hamis következtetés.

Az eseményen részt vett moderátorként Martonyi János korábbi külügyminiszter.

„Számomra ez az esemény ismét megmutatta, hogy Magyarországon korlátlan szólásszabadság van, a sajtó teljes szabadságot élvez, vitatkozunk, egyetértünk, vagy éppen nem értünk egyet, utóbbi mostanában sűrűbben fordul elő, azonban tovább folytatjuk a párbeszédet a barátainkkal” - mondta a volt külügyminiszter az amerikai államtitkár szavaira reagálva.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sarah Sewall: "A demokrácia fenntartása nagy figyelmet követel"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást