Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közös fellépést ígértek a G7-ek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A globális növekedés kockázatai elleni közös fellépésre tett ígéretet a világ hét legfejlettebb országa, az úgynevezett G7 a japán Isze-Simában rendezett csúcsértekezletének pénteki záróközleményében.

A konferencián részt vevő országok, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Olaszország és a házigazda Japán közös közleményükben hangsúlyozták, a globális gazdaság növekedése továbbra is mérsékelt és a lehetőségek alatt teljesít.

A hét ország vezetői ígéretet tettek arra is, hogy tartózkodnak a kompetitív valuta-leértékeléstől, valamint közös és egyéni lépéseket tesznek a korrupció elleni harc fokozására.

A közlemény szerint a Brexit, vagyis az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból komoly fenyegetést jelentene a globális gazdasági növekedésre, mivel megfordítaná a világ kereskedelme és a befektetések növelésének, és az ezzel járó munkahelyteremtésnek a trendjét. Angela Merkel német kancellár közölte, a Brexit nem volt téma a G7-es országok vezetőinek tanácskozásán, de egyetértés volt közöttük arról, hogy az Egyesült Királyságnak maradnia kell az unióban.

A csúcstalálkozón részt vevő országok vezetői hangsúlyozták: minden gazdasági intézkedést bevetnek annak érdekében, hogy fellendítsék a globális növekedést, erősítsék a termelőképességet és a termelési potenciált.

Az európai menekültválsággal kapcsolatban megállapították, hogy a krízis globális probléma, és globális szinten is kell kezelni. A közlemény szerint a G7 országai készen állnak támogatást nyújtani a menekülteknek és migránsoknak, valamint az őket befogadó közösségeknek.

A kommüniké hangsúlyozta a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó minszki megállapodás végrehajtását. A világ legfejlettebb országai elismerték a Moszkvával folytatott párbeszéd fontosságát, de leszögezték, az Oroszország elleni szankciók hatályát a minszki megállapodás végrehajtásához kötik, és további intézkedéseket hoznak, ha a szükség megkívánja.

A G7 országai megerősítették elkötelezettségüket abban, hogy megteremtsék egy biztonságosabb, nukleáris fegyverek nélküli világ feltételeit, méghozzá úgy, hogy nem borítják fel a nemzetközi stabilitást.

Szeko Hirosige, a japán kormányfő kabinetfőnök-helyettese közölte, a legfejlettebb országok vezetői megállapodtak abban is, hogy még az év vége előtt hatályba léptetik az párizsi klímavédelmi egyezményt.