Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törökország továbbra is be akar lépni az EU-ba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törökországnak továbbra is célja a teljes jogú tagság az Európai Unióban, de csalódott az eddig elértek lassúsága miatt - mondta el kedden az új kormány programját ismertetve Binali Yildirim miniszterelnök az ankarai parlamentben.

A külpolitikai célok közül kiemelte, hogy támogatni fogja az ENSZ erőfeszítéseit a ciprusi kérdés megoldásában, fel akarja lendíteni a kapcsolatokat Iránnal, és párbeszéd útján szeretné rendbe hozni az Oroszországgal súlyosan megromlott kétoldalú viszonyt.

Yildirim a gazdaság terén folytatni akarja elődjei politikáját, aminek a jele, hogy megtartotta posztját a külföldön reformistaként elismert Mehmet Simsek miniszterelnök-helyettes, és Naci Agbal pénzügyminiszter is. Az elsődleges célok közt van a termelés növekedése, a beruházások bátorítása és a munkahelyteremtés. Törökországot hét év alatt a világ tíz legnagyobb teljesítményű gazdasága közé akarja vezetni - mondta.

Az új kormányfő meg akarja ragadni "a történelmi pillanatot", és meg akarja változtatni az 1980-as katonai puccs során elfogadott alkotmányt, hogy bevezethessék az elnöki rendszert, amely az államfőnek az amerikai vagy francia elnökökéhez hasonló hatalmat biztosít. Az új alaptörvény meg fogja erősíteni, hogy az államfőt közvetlenül a nép választja, nem pedig a parlament. "Törökország nem tudja elérni a 2023-ra kitűzött célt a jelenlegi alkotmánnyal. Ez az öltöny már túl szűk erre a testre" - mondta.

Yildirim előzőleg, a kormányt bemutatva hűséget fogadott a növekvő hatalmú Recep Tayyip Erdogan elnöknek. "Elnök úr! ismét kinyilvánítjuk, hogy az Ön ügye a mi ügyünk, az Ön útja a miénk is" - jelentette ki.