eur:
395.46
usd:
372.12
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Nő a külföldiek száma a szlovák munkaerőpiacon

Nő a külföldi munkavállalók száma a szlovák munkaerőpiacon. Idén április végén 6600-zal több külföldi dolgozott Szlovákiában, mint 2015 azonos időszakában. Szám szerint 28 400. A munkaügyi miniszter egy televíziós vitaműsorban kijelentette, Szlovákia teret engedhetne a harmadik világból érkező munkavállalóknak.

A Szlovák Munkaügyi Központ adatai alapján az országban a legtöbb külföldi munkavállaló román állampolgár.

A Szlovákiában dolgozó románok száma idén április végén elérte a 6900-at, ami évközi összehasonlításban 1500 fővel jelent többet. A második helyet a csehek foglalják el, számuk 3600 főre tehető, ami a tavalyi évhez képest 830 fős emelkedést jelent. A lista harmadik helyén a lengyel munkavállalók állnak, közülük 3100-an dolgoznak Szlovákiában.

 Ján Richter munkaügyi miniszter a hétvégén egy tévévitában úgy fogalmazott, szeretne teret adni azoknak a külföldi munkavállalóknak is, akik jelenleg még nem szerepelnek a szlovák munkaerőpiacon. A tárcavezető azonban kifejtette, ezt szabályozott és ellenőrzött formában elsősorban azokban az ágazatokban tudná elképzelni, amelyekben jelenleg hiány van szakképzett munkaerőből.

 A munkaügyi miniszter rámutatott, 2016 első négy hónapjában 115 harmadik országban élő személy folyamodott szlovákiai munkahelyért. Ján Richter azonban leszögezte, elsősorban a hazaiaknak akar munkát adni.

Szlovákiában idén áprilisban 9,6 százalékos volt az országos munkanélküliségi ráta. Az előző évhez képest ez 2 százalékos csökkenést jelent.

 Az országban a külföldi munkavállalók körében az autóipar az egyik legvonzóbb ágazat. Szlovákiában jelenleg négy autógyár működik, az ötödik pedig hamarosan felépül.

A Jaguar-Land Rover autógyár Nyitrára tervezett gyártóüzemébe jelenleg tízszeres a túljelentkezés.

Az interneten keresztül eddig több mint 39 ezren jelezték munkavállalási szándékukat. Az autógyár 3 ezer munkavállaló alkalmazására készül, és alvállalkozói hálózatán keresztül további 15 ezer új munkahely kialakítását tervezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×