Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nő a külföldiek száma a szlovák munkaerőpiacon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nő a külföldi munkavállalók száma a szlovák munkaerőpiacon. Idén április végén 6600-zal több külföldi dolgozott Szlovákiában, mint 2015 azonos időszakában. Szám szerint 28 400. A munkaügyi miniszter egy televíziós vitaműsorban kijelentette, Szlovákia teret engedhetne a harmadik világból érkező munkavállalóknak.

A Szlovák Munkaügyi Központ adatai alapján az országban a legtöbb külföldi munkavállaló román állampolgár.

A Szlovákiában dolgozó románok száma idén április végén elérte a 6900-at, ami évközi összehasonlításban 1500 fővel jelent többet. A második helyet a csehek foglalják el, számuk 3600 főre tehető, ami a tavalyi évhez képest 830 fős emelkedést jelent. A lista harmadik helyén a lengyel munkavállalók állnak, közülük 3100-an dolgoznak Szlovákiában.

 Ján Richter munkaügyi miniszter a hétvégén egy tévévitában úgy fogalmazott, szeretne teret adni azoknak a külföldi munkavállalóknak is, akik jelenleg még nem szerepelnek a szlovák munkaerőpiacon. A tárcavezető azonban kifejtette, ezt szabályozott és ellenőrzött formában elsősorban azokban az ágazatokban tudná elképzelni, amelyekben jelenleg hiány van szakképzett munkaerőből.

 A munkaügyi miniszter rámutatott, 2016 első négy hónapjában 115 harmadik országban élő személy folyamodott szlovákiai munkahelyért. Ján Richter azonban leszögezte, elsősorban a hazaiaknak akar munkát adni.

Szlovákiában idén áprilisban 9,6 százalékos volt az országos munkanélküliségi ráta. Az előző évhez képest ez 2 százalékos csökkenést jelent.

 Az országban a külföldi munkavállalók körében az autóipar az egyik legvonzóbb ágazat. Szlovákiában jelenleg négy autógyár működik, az ötödik pedig hamarosan felépül.

A Jaguar-Land Rover autógyár Nyitrára tervezett gyártóüzemébe jelenleg tízszeres a túljelentkezés.

Az interneten keresztül eddig több mint 39 ezren jelezték munkavállalási szándékukat. Az autógyár 3 ezer munkavállaló alkalmazására készül, és alvállalkozói hálózatán keresztül további 15 ezer új munkahely kialakítását tervezi.