eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma

Még napokig kereshetik a lezuhant gép fekete dobozát

Még napokig eltarthat a múlt héten 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító repülési adatrögzítőinek felkutatása, főként mert az ehhez szükséges különleges eszközöket még nem helyezték üzembe - vélték szerdán francia szakértői források.

Az AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, a kutatásra rálátó egyik forrás szerint 40 tengeri mérföld vagyis 74 kilométer átmérőjű az a terület, amelyet át kell fésülni.

Először üzembe kell helyezni a feketedobozok felkutatására specializálódott eszközöket, például a szuperérzékeny víz alatti mikrofonokat, az úgynevezett hidrofonokat, majd ezeknek el kell fogniuk a feketedobozok által kibocsátott jeleket, és ezután felszínre kell hozni őket. Mindez még több napig eltarthat - jegyezte meg a forrás. Ezt egy másik, név nélkül nyilatkozó szakértő is megerősítette.

Franciaország vasárnap a katasztrófa feltételezett helyszínére, a Rodosz és Kréta között fekvő Kárpathosz szigetétől körülbelül 230 kilométerre küldött egy járőrhajót, amely a francia haditengerészet közlése szerint hétfőn munkához látott. Elsődleges feladata a vízfelszínen lebegő roncsdarabok, emberi maradványok és személyes tárgyak összegyűjtése. A hajón két bűnügyi szakértő is van, és két hidrofont is vittek magukkal.

A haditengerészet szóvivője hozzátette: az utóbbi napokban rossz volt az idő a térségben, de a következő napokban kedvezőbb körülményekre számítanak.

Egyiptom vasárnap kutató tengeralattjárót küldött a térségbe.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata a Földközi-tenger felett csütörtök hajnalban tűnt el a radarképernyőről, miután belépett az egyiptomi légtérbe. A gépen 56 utas és 10 fős személyzet utazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×