Erőszakba torkollt Kenyában az ellenzék demonstrációja

InfoRádió / MTI
2016. május 23. 18:45
Legkevesebb egy ember meghalt, többtucatnyian pedig megsebesültek hétfőn Kenyában az ellenzéki vezetők felhívására megtartott országos demonstráción.

Tisztségviselők és szemtanúk beszámolója szerint kenyai biztonsági erők a fővárosban, Nairobiban és több vidéki városban is vízágyút és könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására és gumibotokkal ütlegelték a tüntetőket. A tiltakozó megmozdulás célja az egyebek mellett korrupcióval és elfogultsággal vádolt, független választási bizottság (IEBC) vezetőségének leváltása.

Szemtanúk megerősítették, hogy egy demonstráló életét vesztette a nyugat-kenyai Kisumuban, miután a rendőrök fejen ütötték. A Kisumutól 74 kilométerre lévő Siaya városában két tüntetőre is rálőttek, az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint mindketten életüket vesztették. A rendőrség egyes jelentések szerint szintén éles lőszert vetett be Kakamegában és az Indiai-óceán partján fekvő Mombasában is.

Raila Odinga ellenzéki vezető és támogatói ígéretet tettek arra, hogy jövő hétfőn is az utcára vonulnak, hogy elérjék a választási bizottság vezetőségének lemondását. A demonstrálók attól tartanak, hogy a jelenlegi testület működése mellett csalások fordulhatnak elő a 2017-es elnök- és parlamenti választásokon.

Kenyában múlt héten is erőszakkal lépett fel a rendőrség ellenzéki tüntetőkkel szemben. Szemtanúk szerint a biztonsági erők tagjai akkor két demonstrálót lőttek agyon.