eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Ebben ért egyet Erdogan és Merkel

Egyetért Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök abban, hogy az illegális migráció ügyében folytatni kell az együttműködést - közölte hétfőn a török elnök hivatala.

Erdogan egy órán át tárgyalt négyszemközt Merkellel Isztambulban a humanitárius válsághelyzetek kezelésével foglalkozó ENSZ-konferencia keretében.

Az Európai Unió és a Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében mindkét fél mindent megtesz annak érdekében, hogy a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszert legkésőbb július 1-jéig el lehessen törölni. Merkel figyelmeztetett: félő, hogy ez nem fog sikerülni, mert az ehhez szükséges feltételek nem teljesülnek maradéktalanul. A kancellár hangsúlyozta, hogy a vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie.

A többi között Törökországnak módosítania kellene a terrorizmus ellenes törvényt, de ezt Ankara visszautasítja. Erdogan most Merkelnek is elmondta, hogy ez szóba sem jöhet. Ankara az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és a kurd szélsőségesek elleni küzdelemre hivatkozik.

A német kancellár bírálta a szabadságjogokkal kapcsolatos török kormányzati magatartást is.

A találkozó után Merkel elmondta: minden kétséget kizáróan egyértelművé tette, hogy a török parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlése mélyen aggasztja. Merkel az erős parlament, a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlensége mellett emelt szót.

A török parlament a múlt pénteken fogadta el a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot.

A módosítást a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mert Erdogan azzal vádolja a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) vezetőit, hogy kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, és ezért a politikusoknak bíróság előtt kell felelniük. Az alkotmánymódosítás nemcsak a HDP képviselőire vonatkozik, hanem minden parlamenti képviselőre, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván. Jelenleg 138 ilyen képviselő van.

A török elnökkel folytatott beszélgetést Merkel úgy összegezte, hogy az általa felvetett kérdéseket nem sikerült teljes mértékben tisztázni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×